Akkor mi is pontosan a determináns definiciója?
Bármilyen determinánst ki tudok számolni (kifejtési szabállyal pl), csak belekavarodtam a definícióba.
Mit is jelent az? Az összes lehetséges módon kiválasztok minden oszlopból 1 elemet, melyeket összeszorzok egymással és ezeket a tényezőket összeadom/kivonom? És az előjelet mi határozza meg?
Úgy választasz ki minden oszlopból 1 elemet, hogy minden sorban, és minden oszlopban pontosan egy elem álljon.
Ezeket ez elemeket összeszorzod, majd a szorzatokat adod össze valamilyen előjellel.
Az előjel pedig annak a paritása, ahány darab sorcserével lehet a kiválasztott elemeket a főátlóba vinni. (ez a szám nem egyértelmű, de a paritása az)
Az első oszlopban van valahol egy kiválasztott elem, azt a sort kicseréled az első sorral, és az így legfelülre kerül.
Második, harmadik, stb oszlopokra ugyanígy.
Geometriailag egy nxn-es mátrix determinánsa a sorvektorai által kifeszített n-dimenziós paralelepipedon előjeles térfogata.
Ha a determináns nulla, akkor ez a térfogat is nulla, azaz a mátrix levetíti a n dimenziós teret egy (n-k)-dimenziós térre, ahol k a lineárisan összefüggő sorvektorok száma. Mivel vetítésnél több vektort képezünk le egy vektorra, nyilván nincsen inverz mátrix.
A permutációs definíció alapján ezt nem könnyű belátni.
A permutációs definíció sajnos mind a megértéshez, mind a determináns konkrét kiszámításához alkalmatlan...
Nem tudom, milyen szinten érdekel a téma, de lehet érdemes lenne utánanézned a 2 vektor között értelmezett külső szorzatnak (exterior product). Miután megértetted, hogyan adja ki a determinánst a külső szorzat, könnyű belátni a permutáción alapuló definíciót is.
Ezért érdemes néhány másik tételt is megtanulni a definícióhoz.
- A determináns értéke nem változik transzponáláskor.
- A determináns nem változik, ha valamely sorához egy másik sor többszörösét hozzáadjuk.
- Ha a főátló alatt minden elem 0, akkor a determináns egyenlő a főátlóban lévő elemek szorzatával.
Innen kezdve én nem tökölnék a kiszámítással...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!