Ha a bolygómű szerkezetnek a legmagasabb hatásfoka akkor miért nem azt használják mindenhol?
#4 El kell szomorítsalak, de vannak olyan agyváltók, amelyek bolygóművesek! Jellemzőjük a kis méret és tömeg. Na meg a drágaság.
A bolygóművek tömeg/teljesítmény aránya igen jó, más kérdés, hogy amelyek rendkívül nagy teljesítmények átvitelére is alkalmazhatók azok nyilván nagyok is.
"de vannak olyan agyváltók, amelyek bolygóművesek"
Én spec nem ismerek egyet sem, ami nem az. :D
"Jellemzőjük a kis méret és tömeg."
Hát ez nem feltétlenül igaz egy láncváltó rendszerrel összevetve, inkább a kompaktság, szennyeződések elleni zártság, nagy élettartam és nulla karbantartás-igény a döntő előny.
A hátrány a súly és az otthoni csaknem abszolút szervizelhetetlenség mellett a viszonylag kis fokozatválaszték, bár ahogy újabban jönnek sorban az egyre kisebb és több fokozatú agyváltók, már ez sem feltétlenül igaz.
Amúgy én erősen kételkedem abban a legmagasabb hatásfokban. A fogaskerék-hajtások nem éppen a legjobb hatásfokú hajtások, a bolygóműben meg azért minimum 4-5 fogaskerék pörög.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!