Mi a különég egy Csernobili katasztrófa és egy kísérleti atomrobbantás között?
a csernobili baleset során nagyságrendekkel több nukleáris szemét került a levegőbe, mint a kísérleti atomrobbanások esetében.
a föld és a víz alatti robbantásoknál elenyésző mennyiségű a szennyeződés, a légkörieket pedig elég korán betiltották, pont azért, hogy elkerüljék a jelentős szennyezést.
#4 Nem, szerencsére alig több mint 3%-a került ki a környezetbe a csernobili reaktormagnak. Ha tényleg a mag jelentős része szétszóródott volna, akkor mi nem nagyon léteznénk...
Egy atombombába kell 60-70 kilogramm urán, míg a csernobili reaktorban volt 190000 kilogramm urán és 1700000 kilogramm szintén erősen sugárzó grafit. Ha az mind kikerült volna, akkor nekünk annyi!
Pl. az is a különbség, hogy a robbantás az direkt van. Ezért robbantás és nem robbanás. Egy kísérleti robbantásnál meg lehet kalkulálni, hogy mi történik.
Na a csernobili az nem szándékos volt.
És nagyon nem mindegy, hogy egyszerre 3 kiló vagy 3000 kiló radioaktív anyag adja a sugárzó löketet. A mennyiségeket nem tudom, de nagy volt a különbség.
Kedves kérdező, a lényeget előttem már leírták, én csak kis kiigazítással élnék, eme sorodat illetően:
"És nem értem arról a több tucat föld feletti, alatti és vízalatti robbantásról miért nem beszél senki, amit világszerte csináltak a nagyhatalmak?"
Egymagában csak az USA több mint 1000 kísérleti nukleáris robbantást végzett az előző évszázad második felében, amiből több mint 200 volt légköri robbantás. A többi országról, nagyhatalomról (köztük az oroszokról) pedig még szó sem volt. Szóval az a "több tucat" az igazából nagyon-nagyon sok tucat volt, világszerte. Mégis élünk és virulunk, sehol sem lakhatatlan bolygó emiatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!