Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi az oka annak, hogy röntgen...

Mi az oka annak, hogy röntgen vizsgálat alatt az asszisztens kimegy a vizsgáló helyiségből az expozíció idejére?

Figyelt kérdés

#röntgen-vizsgálat
2019. jún. 12. 22:45
1 2
 11/15 EagleHUN ***** válasza:
100%

Egyrészt odatettem hogy kb, azaz nem is törekedtem pontosságra, a kérdezőben akartam gondolatokat ébreszteni, nem benned!

De akkor csak a kedvedért nézzük meg pontosabban:

[link]

1db Mellkas rtg 0.01mSv

(Persze a kezelő nem a fő sugárba áll bele így ennyit sem kap.) Mondjuk számoljunk ennek a felével: 0.005mSv

12 órás szakban dolgozik, 1 óra szünet, a maradék időben 15 percenként csinál egyet. Az napi 44db!

44x0.005mSv = 0.22mSv /nap

Ezzel éves háttérsugárdózisát (3mSv) 14 nap alatt összeszedné.

A legkisebb bizonyítottan rákkeltő szint: 100 mSv/év

Ezt 454 nap alatt szedné össze így.

Mégegyszer ez gy sima mellkasröntgennél van! Ez sem egy hosszú idő!

Ha ennél magasabb a dózis:

Mammográfiai felvétel: 3 mSv[4]

Komputertomográfiai felvétel az agyról: 0,8–5 mSv[5]

Komputertomográfiai felvétel a mellkasról: 6–18 mSv[5]

Akkor a felvételkészítés időtartamától és gyakoriságétól függően ezt sokkal sokkal hamarabb is össze lehet szedni.

Mellkas CT (18msV) mondjuk ha mellette álldogál végig a kezelő és akkor mondjuk 9mSv -t megkap belőle. Napi 10-11 -et elvégez és meg is van a 100 -as érték!!!

Ok hogy a hatásokat eltúloztam a hajhullással és halállal. Csak szemléltetni szerettem volna hogy a kezelőnek annyira nem jó ha kapja.

2019. jún. 13. 13:54
 12/15 TappancsMancs ***** válasza:

Valami ilyet akartam írni én is EagleHUN, de szerintem a folyamatos 15 percenkénti kicsit sok, a lényegre akkor is rávilágít. Inkább tippelném pár évre a már káros dózist, de az is nagyon sok.

Ezeknek a gépeknek nagyon be van állítva a sugárzási dózisa és úgy kell elképzelni, hogy csak egy fotót készít, és egy sima általános röntgen felvételkor egy pár napi háttérsugárzás értéke az amit kap a páciens. Tehát a természetes háttérsugárzáshoz mérhető dózist.

A nővérkéket viszont nem teszik ki semmilyen plusz hatásnak, mert csak. És mert EU előírások is vonatkoznak a munkára.

2019. jún. 13. 14:26
 13/15 Wadmalac ***** válasza:
#10 félrement, sorry, a fogröntgeneshez akartam írni.
2019. jún. 13. 14:57
 14/15 anonim ***** válasza:
Az, hogy súlyos egészségkárosító hatása van a vizsgálatnak.
2019. jún. 13. 17:17
 15/15 Wadmalac ***** válasza:
A távolsági repülőjárati pilóták és stewardessek is sokszoros dózist kapnak kozmikus sugárzásból az átlagemberhez képest, nekik sem éppen tesz jót.
2019. jún. 14. 07:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!