Mi az oka annak, hogy röntgen vizsgálat alatt az asszisztens kimegy a vizsgáló helyiségből az expozíció idejére?
Egyrészt odatettem hogy kb, azaz nem is törekedtem pontosságra, a kérdezőben akartam gondolatokat ébreszteni, nem benned!
De akkor csak a kedvedért nézzük meg pontosabban:
1db Mellkas rtg 0.01mSv
(Persze a kezelő nem a fő sugárba áll bele így ennyit sem kap.) Mondjuk számoljunk ennek a felével: 0.005mSv
12 órás szakban dolgozik, 1 óra szünet, a maradék időben 15 percenként csinál egyet. Az napi 44db!
44x0.005mSv = 0.22mSv /nap
Ezzel éves háttérsugárdózisát (3mSv) 14 nap alatt összeszedné.
A legkisebb bizonyítottan rákkeltő szint: 100 mSv/év
Ezt 454 nap alatt szedné össze így.
Mégegyszer ez gy sima mellkasröntgennél van! Ez sem egy hosszú idő!
Ha ennél magasabb a dózis:
Mammográfiai felvétel: 3 mSv[4]
Komputertomográfiai felvétel az agyról: 0,8–5 mSv[5]
Komputertomográfiai felvétel a mellkasról: 6–18 mSv[5]
Akkor a felvételkészítés időtartamától és gyakoriságétól függően ezt sokkal sokkal hamarabb is össze lehet szedni.
Mellkas CT (18msV) mondjuk ha mellette álldogál végig a kezelő és akkor mondjuk 9mSv -t megkap belőle. Napi 10-11 -et elvégez és meg is van a 100 -as érték!!!
Ok hogy a hatásokat eltúloztam a hajhullással és halállal. Csak szemléltetni szerettem volna hogy a kezelőnek annyira nem jó ha kapja.
Valami ilyet akartam írni én is EagleHUN, de szerintem a folyamatos 15 percenkénti kicsit sok, a lényegre akkor is rávilágít. Inkább tippelném pár évre a már káros dózist, de az is nagyon sok.
Ezeknek a gépeknek nagyon be van állítva a sugárzási dózisa és úgy kell elképzelni, hogy csak egy fotót készít, és egy sima általános röntgen felvételkor egy pár napi háttérsugárzás értéke az amit kap a páciens. Tehát a természetes háttérsugárzáshoz mérhető dózist.
A nővérkéket viszont nem teszik ki semmilyen plusz hatásnak, mert csak. És mert EU előírások is vonatkoznak a munkára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!