A geofizikusok tényleg terveznek űreszközöket?
A felvi ezt írja a geofizikus mesterszaknak az űrkutató-távérzékelő specializációjánál:
"távérzékelési alkalmazások, csillagászat, űrfizika és űridőjárás, űrhírközlés, adatátvitel, műholdfedélzeti műszerek, űreszközök tervezése, a Föld mint rendszer, űrtudományi szeminárium, laboratóriumi gyakorlati felkészülés és laboratóriumi gyakorlat."
Milyen jellegű űreszközöket terveznek? Az ilyeneket nem mérnökök csinálják inkább?
Meglepődnék. Ha van egy kis mérnöki vénád és külön foglalkozol a témával, akkor biztos ez is belefér, de egy átlag geofizikus nem fog űreszközt tervezni, csak használni. Azt tudom elképzelni, hogy mpárszor áthallgatnak a BME ilyen kurzusaira, de semmi komolyabbat. Speciel pont ezt az órát láttam idén neptunon, hogy az ELTE-s hallgatóknak is nyitott.
Geofizika BSc-n tanulok az ELTE-n
Kedves #1-es! Örülök neki, hogy ELTE-s geofizikus Bsc-s vagy, csak olyan nincs. Geofizikus szakirány van környezettudomány, földtudomány, ės fizika alapszakon, ėn utóbbin vagyok. Ha szerinted nem terveznek űreszközöket, javaslom beszėlj Lichtenberger János vagy Ferencz Csaba tanárurakkal.
Kedves kėrdező! Igen, terveznek űreszközöket. Elėg erős gyakorlati oktatás van, laborokkal, elektronikai ismeretekkel. Bátran ajánlom.
A tantervben 3 kurzus szerepel ilyen témában, illetve a kurzuscímek alapján még a nyári gyakorlatban tudom elképzelni, hogy belefér a téma. Azért mérnökké senki se fog válni 1 félév után két előadás és egy gyakorlat után. Talán tényleg túlzóan fogalmaztam az első hozzászólásban, de még tartom magam hozzá, hogy a geofizikusok használják a műszereket és nem tervezik elsősorban. Mindenképp extra munkát igényel, ha utóbbival is akarsz foglalkozni, mert nem fognak mérnököt csinálni belőled 3 kurzussal és egy nyári gyakorlattal:
Elektromágneses hullámterjedés
Geofizikai inverzió
Numerikus eljárások
Információkezelés és adatértelmezés
Távérzékelési bolygóvizsgálati módszerek
Kőzetfizika
Geotermika
Szeizmológia
Térképi vetületek és referenciafelületek
Földi áramlások fizikája 1.
Földi áramlások fizikája 2.
Felsőlégkör-fizika
Tektonikus geomorfológia
Távérzékelés gyakorlati alkalmazásai
Asztrofizika 1
Napfizika
Űrfizika és űridőjárás
Űrfizika és űridőjárás
Űrhírközlés, adatátvitel
Műholdfedélzeti műszerek
Űreszközök tervezése
Űreszközök tervezése
A Föld működése és a globális változások
A Naprendszer fizikája
Numerikus matematikai módszerek az űrfizikában
Nyári gyakorlat, felkészülés
Nyári gyakorlat
Ezeken kívül már csak kötelezően válaszható tantárgyak vannak, ez a 2 félév törzsanyaga.
Imádom amúgy amikor a szakok és specializációk pontosan megnevezésén lovagolnak az emberek. :D Igen, hivatalosan nincs ilyen BSc, gyakorlatilag pedig van, mert már a BSc során a Geofizika és Űrkutatási Tanszékhez fogsz tartozni, náluk írod a szakdogád és ott is államvizsgázol geofizikából (is), ha föltudományi alapszakon vagy. A fizika BSc működik csak annyira szeparáltan a specializációk tanszékeitől.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!