Mennyi széndioxid-ot tartalmaznak az üdítőitalok?
Konkrétabban pl egy 1,75L-es kóláspalack italban mennyi széndioxid került feloldásra literben (normál légköri nyomáson) ?
Azaz fogyasztáskor (vagy utána) hány liter széndioxid fog távozni belőle?
Valamiben rá van írva a palack oldalára, hogy a bontatlan üdítőnek mekkora a szén-dioxid tartalma, általában térfogategységben oldott tömegben [c] = g/L. Ebből az ideális gáz állapotegyenletével bármilyen állapotban ki tudod számolni a térfogatát.
R ≈ 8,31 J/(mol*K),
M ≈ 44,0 g/mol,
p ≈ 101 kPa (normál légköri nyomás),
V0 = 1,75 L (ezt te adtad meg),
m ⪅ c*V0 (mert valamennyi távozik, mikor kibontod, áttöltöd, nem tudom mit csinálsz vele),
Ha a hőmérsékletre még kigondolsz valamit, akkor
V = c*V0*R*T/(M*p),
és ebbe simán helyettesíthetsz.
Például a Canada Dry-ra c ⩾ 4,5 g/L, meg mondjuk legyen T = 20 °C. Ekkor
V ≈ (20 °C)*(4.5 g/L)*(1.75 L)*(8.31 J/(mol*K))/((44.0 g/mol)*(101 kPa))
ezt bemásoljuk a Wolframalphába:
és az kiköpi, hogy 4,3 L. (A hőmérsékletet és a koncentrációt előre vettem, mert feltehetőleg azokat akarod majd átírni, illetve mivel ez egy 'angószász' program, a tizedeselválasztónak pontnak kell lennie. Ezen kívül még azt állítottam be, hogy az R mértékegységében a K ne a hőmérséklet-különbség, hanem a rendes hőmérséklet mértékegységének vegye.)
Szerintem ott is nyugodtan veheted 4-5 grammnak literenként, tehát az 1,75 literből 20 °C-on úgy 4-5 liter CO2 jön ki.
Mondjuk ez alapján 6 g/L körül van, ami 5,5-6 litert jelent a végeredményben:
De így első körben én sem találok hivatalos adatot, ami kicsit fura, de végül is szerintem mindegy.
"(normál légköri nyomáson) ?"
Normál légköri nyomáson sajnos nem lehet az üdítő italokba széndioxidot tenni, mert a már benne lévő cukrok és egyéb oldott anyagok 'kisóznák', ha érted a kifejezést [de sózd meg a frissen felbontott kólát a csap felett és meglátod...]
Szóval több bar nyomáson belepréselik az üdítő italokba a széndioxidot. Jól írták előttem, olyan 4-6 g/liter a CO2 tartalma a szénsavas üdítőknek. A Coca-Cola biztosan megvan 6 g/l, egy időben rá is volt írva.
A számolást már rád bízom, szobahőfokon 24,5 liter 44g CO2
#5: nem az érdekel hogy benne mekkora helyet foglal, se az hogy a co2 milyen nyomáson csepfolyósítható, hanem csak az hogy miután kiszabadul a palackból hány liter co2 szabadul fel a szobába / levegőbe..
#4: Köszönöm a válaszod.
Papíron 4 gramm / liter az általános.
Az 5 gramm /liter már abszolút extrának számít.
Volt egy idő, hogy figyeltem ezen adatokat, mert nagyon szeretem, ha csíp az a széndioxid és némely üvcsinél nem tapasztaltam a ráírt mennyiséget.
Igazából 5 grammnyit eddig csak ásványvízben tapasztaltam, mégpedig egy "fröccsvíz" nevű terméknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!