Hogyan jut el egy vitorlás hajó széllel szembeni célba?
Amikor Egyiptomban jártam utoljára ott mutatták meg azt a nem tudom hány száz vagy már lehet 1-2 ezer éves vitorla találmányt mely képes felhajtóerőt-szívóerőt kreálni, itt egy kép róla csináltam akkor róla pár képet:
Megpróbálom kép nélkül egyszerűen elmagyarázni.
A elhajtóerő:
A szárnyakprofilok alakja olyan, hogy egyik oldala hosszabb, mint a másik. Tehát jön szemből a menetszél és mivel a szárny felső fele más mint az alsó, felül kisebb nyomás alakul ki, vagyis felfelé ható erő lesz rajta.
Vitorlázás: kb. 45 fokban mehetsz szembe a széllel. Ami elsőre lehetetlen, hisz nincs olyankomponense az erőhatásnak ami téged segít. Kicsit hátra nyom a szél, kicsit oldalra. Nade...képzeld, el, hogy a vitorla nem más, mint egy függőlegesre állított szárny! Hiszen ugyanúgy meg van hajolva!Tehát félig szemből jön rá a szél, mint a szárnynál, de a rajta kialakuló "felhajtóerő" meg pont átlósan előre húzza a hajót.
Nyilván ez az erő nem pont előre mutat, de a hajó alján lévő szárny, vagy tőkesúly is kifejt a vízben valamilyen erőt és a vége az, hogy képes vagy 45%-kal széllel szembe menni.
Ebből pedig nyilván cikk-cakk mozgással érheted el, hogy pont a szél íányába haladj. Hol balra mész 45%-kal, hol jobbra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!