Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Parabolatükör mire jó? Ötletek?

Parabolatükör mire jó? Ötletek?

Figyelt kérdés

Egy négyzetméter felületű fényvisszaverő réteggel ellátott parabolatükörről lenne szó.

A fókuszpontba teszem azt lakásfűtésnél mit raknak?

stb stb stb. minden elgondolás jóljönne.

2010. jún. 29. 22:53
 1/10 anonim ***** válasza:
53%
nem értem a lakásfűtéses mondatod, de a parabolatükörből csillagászati távcsöveket lehet készíteni pl.
2010. jún. 29. 23:18
 2/10 anonim ***** válasza:
79%
Parabolatükörrel nem lehet fűteni a nap mozog és a fókuszt csak követővel lehet tartani az meg drága de nagyon.
2010. jún. 29. 23:24
 3/10 anonim ***** válasza:
53%
Tudsz vele jeleket venni és felerösíteni, legyen az valamilyen rádiójel (TV-hez, rádióhoz), vagy fény (csinálhatsz teleszkópot belöle). Füteni nem jó. Fütéshez ugyanannyi értelme van egy négyzetméternyi fekete csövet vízzel töltve kitenni a napra. A Nap szépen felmelegíti a fekete csövekben a vizet, és akkor ingyen langyos vized van.
2010. jún. 30. 00:14
 4/10 anonim ***** válasza:
74%

Egy 56 cm sugarú tükörből csillagászati távcsövet készíteni nagyon szép dolog (lenne). De félek meghaladná a képességeidet. Egy ilyen tükör értéke bőven milliós nagyságrendű lenne, ilyened biztosan nincs. A csillagászati alkalmazást kizárhatod sajnos. De nem is egészen értem a kérdésedet. Van egy ekkora tükröd és azt kérdezed mire lenne jó, vagy pusztán elméleti kérdés? Teljesen más paraméterekkel rendelkezik egy tükör az alkalmazástól függően.

maci

2010. jún. 30. 10:25
 5/10 anonim ***** válasza:

Gondolom a fókuszpontban keletkezett hőt akarod hasznosítani. Ehhez 1 M^2 kevés, ráadásul a nap mozgását is követni kell, egy ilyen rendszer meg drága bele.

De ha mindenképp meg akarod valósítani, szerintem egy üvegcsövet tegyél a fókuszpontba, amin víz folyik át. Ez felmelegíti a vizet. Sokat fog érni, télen 1 óra alatt annyi meleg vizet fog termelni, amivel fűteni nem fogsz tudni, de legalább egy kézmosásra elég lesz.

A napkollektorok kicsit más elven működnek.

[link]

2010. jún. 30. 11:21
 6/10 A kérdező kommentje:

Igen, a fókuszpontban keletkező hőt szeretném hasznosítani.

A követő rendszerről nem tudok pontosat, de van villamos és gépész ismerősből elég, sőt egyik szülőm is mondhatni eléggé hobbielektronikus, úgyhogy ezzel nem tudom, hogy mennyi gond lenne, de hallottam már rá ötleteket, nem tűnik lehetetlennek.

-Tételezzétek fel, hogy a napkövetés meg van oldva.-

Nem létezik, hogy itt egy ilyen technológia, és nem lehet másra használni, minthogy a fókuszpontba beletartok egy egy botot és élvezem, hogy lángrakap.

A bográcsfőzést, a stirling motort és a vízfertőtlenítést ha lehet lehúznám a palettáról. Egyrészt, mert tudok róluk, másrészt, mert a stirling motorban kompressziót házilag megoldani...

Akár a tükör által termelt nyári többlethő hasznosítására is várok ötleteket.

Ha 1m2 kevés csinálok többet. Ezen ne múljon.

Csak ne azt mondjátok, hogy 700m2-el ha kiköltözök a szaharába akkor lehet belőle naperőmű....:)

2010. jún. 30. 15:43
 7/10 A kérdező kommentje:
A kérdés jelen pillanatban elméleti.
2010. jún. 30. 15:45
 8/10 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Az ötlet tökéletes, csak kis módosítás kell. Nem egy nagy tükör kell, hanem sok kicsi (de hosszú). Így működnek a napkollektorok is.

Itt egy kép (most rajzoltam, azért ilyen:

[link]

Tehát nem 1 db nagy kör alakú parabola tükör kell. És sztem minimum 4 m^2 kell..

2010. jún. 30. 16:43
 9/10 dellfil ***** válasza:

Arra gondoltál-e, hogy a Földtávolságban ( a Naptól), egy négyzetméterre kb. 1,3 kW teljesítmény jut. Ez a "napállandó". Százszázalékos hatásfok mellett (és persze légkör nélkül) ennyi energiához jutnál. De nem jutsz, mert:

1. A légkör miatt még optimális esetben is csak 1,1-1,2 kW "éri el" a felszínt.

2. Bármit teszel, a hatásfokod meg sem közelíti a 100%-ot. Örömtáncot lejthetsz, ha a 30%-ot eléred.

Szerinted megéri belefeccolni 200-300 W-ért százezreket a vállalkozásba?

Lehetne még sorolni miért nem...

2010. jún. 30. 16:58
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszi a rajzot is meg a véleményt is mindkettőtöknek.
2010. júl. 1. 13:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!