Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy nagyon erős mágnes meg...

Cerbu$ kérdése:

Egy nagyon erős mágnes meg tudja hajlítani a látásunkat?

Figyelt kérdés
Mert ugye úgy látunk, hogy a szemünk befogadja a tárgyakról visszatükröződő fényt, a fényt pedig el lehet görbíteni egy nagyon-nagyon erős mágnessel

2019. jan. 6. 16:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Fénytörést és tükröződést te melyikhez sorolnád?

Mert annyiban elektromágneses jelenség, hogy fénnyel, vagyis elektromágneses hullámmal történik."

te most szándékosan tetted magad értetlennek?

négy alapvető kölcsönhatás van. nincs több. (legalábbis egyelőre így gondoljuk)

na, vajon melyik révén működik az optika?

a gravitáció?

az erős kölcsönhatás?

a gyenge kölcsönhatás?

vagy az elektromágneses kölcsönhatás?

a haverod szerint a fény nem vesz részt elektromágneses kölcsönhatásban. úgy tűnik szerinted sem. na, akkor melyik a maradék háromból?

én már választottam. szerintem elektromágneses. most ti jöttök, választhattok a maradék háromból. (vagy egyszer az életben elismerhetnétek, hogy már megint olyanhoz szóltatok hozzá, amihez nem értetek)

2019. jan. 7. 23:30
 12/14 2*Sü ***** válasza:

Hogy is érzékeltessük a dolgot…

Vannak kölcsönhatások. A kölcsönhatásoknak a kvantumfizikában van közvetítő részecskéjük. Elektromágneses kölcsönhatásban csak és kizárólag elektromos töltéssel rendelkező részecskék vesznek részt – kvarkok, elektron, müon, tau, W-bozon –, a foton nem részt vesz a kölcsönhatásban, hanem közvetíti a kölcsönhatást. Analógia:

elektromos töltéssel rendelkező részecskék = emberek

elektromos kölcsönhatás = üzenetváltás

az elektromos kölcsönhatást közvetítő részecske, a foton = SMS

Az elektromos kölcsönhatást az elektromos töltéssel rendelkező részecskék között a foton közvetíti. = Az emberek közötti üzenetváltás az SMS hordozza.

A foton nem vesz részt az elektromos kölcsönhatásban = az SMS nem küld és nem olvas üzenetet (mert ő maga az üzenet).

Ha a mágnes hatna a fotonra, akkor ugye elektromágneses kölcsönhatásról lenne szó, amit egy foton közvetít, tehát a mágnes egy fotonon keresztül hatna egy másik fotonra. Ez olyan, mintha azt mondanánk az analógiánkban, hogy egy SMS SMS-t küld/fogad. Nem egy SMS nem küld és nem fogad SMS-t, pont ahogy a foton nem vesz részt az elektromos kölcsönhatásban.

Mikor egy elektron taszít egy másik elektront, akkor annak a kvantumfizikai reprezentációja az, hogy egy elektron fotont gerjeszt, illetve egy fotont nyel el. De foton és foton között nincs reakció, ahogy írtam egy adott térfogatban kvázi végtelen számú foton tartózkodhat, anélkül, hogy egymásra hatnának. Annyi igaz, hogy a fotonok által okozott hatás összeadódik, így pl. interferálhatnak egymással, de ahogy két hullám át tud haladni egymáson, miközben interferencia jön létre, egymást átlépve ugyanúgy haladnak, mintha nem is találkoztak volna.

~ ~ ~

Nyilván a fotonnak van köze az elektromágneses kölcsönhatáshoz. De az, hogy valami részt vesz egy kölcsönhatásban, az alatt azt értjük, hogy a kölcsönhatás létrejön két egymástól távoli részecske között egy a kölcsönhatást közvetítő részecske segítségével. Az elektromágneses kölcsönhatásban ez a foton, de erre nem azt mondjuk, hogy részt vesz a kölcsönhatásban, hanem hogy közvetíti azt. Két foton nem vonzza, nem taszítja egymást, az elektron sem vonzza a foton, nem is taszítja, azaz két foton nem hat egymásra, azaz a foton nem vesz részt az elektromágneses kölcsönhatásban.

2019. jan. 8. 00:18
 13/14 Wadmalac ***** válasza:

Szerintem kár a szót vesztegetni, láthatóan csak az a cél, hogy fogódzót találhasson, amivel azt mondhatja, hülyék vagytok és én vagyok a menő.

Én meghagyom neki a napi sikerélményét, valószínűleg csak ez jut neki az életben.

2019. jan. 8. 07:03
 14/14 Wadmalac ***** válasza:

"Két foton nem vonzza, nem taszítja egymást, az elektron sem vonzza a foton, nem is taszítja, azaz két foton nem hat egymásra"

Azért annyit adjunk meg, hogy kiderült, mégiscsak lehetséges két foton közt is kölcsönhatás.

Az a plusz kérdés, hogy EZT milyen kölcsönhatásnak kell tekinteni, hajlok rá, hogy ez már belefér az elektromágneses kölcsönhatás fogalmába.

[link]

2019. jan. 8. 08:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.