Borkén (kálium-metabiszulfit) hozzáadása a musthoz, miért nem állítja le az erjedést (borképződést)?
"...alkalmazzák, hogy elpusztítsa a káros mikroorganizmusokat, mint például az élesztők, baktériumok, és gombák."
Ha elpusztítja az élesztőgombákat, akkor hogyan fog kierjedni?
Az erjedést lassítja csupán, a borkén mennyisége játszik ebben jelentős szerepet, ha kevés, akkor a jelen lévő, a glükózt a mikrobiális szervezetek az Embden-Meyerhof erjedés (élesztőgombák), vagy a hexóz-monofoszfát söntre alapuló (baktériumok) a fermentáció során nem alakítják etanollá, mert más különböző gombák és baktériumok jelenléte megakadályozza az elszaporodásukat. A leggyakrabban használt mikrobiális szervezet a Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba kellő arányú jelenléte csak akkor érhető el, ha a többi erjesztő jellegű gombák és baktériumok jelenlétét visszaszorítjuk.
Nyilvánvaló, hogy a túlzott borkén adagolása teljesen sterilizálhatja a cefrét, így akkor nem jön létre alkoholképző folyamat, ezért a cukortartalmat alaposan meg kell vizsgálni és annak megfelelően kell a szert adagolni a legjobb stabilizálás érdekében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!