Milyen alapanyagból készülnek az elektromos
áramhálózathoz használt porcelán szigetelők, továbbá
ezek a szigetelők mennyire újrahasznosíthatóak?
Nagyon meg fogsz lepődni, de porcelánból. Az újrahasznosításukban nem vagyok otthon.
2018. szept. 13. 10:02
Szerintem a felhagyott művelésű bányák üregeit tömedékelik, de ez csak feltételezés.
2018. szept. 13. 10:36
A porcelánok vegyes oxidok. A pontos összetételeket általában nem árulják el, mert ipari titok. De a fő alkotók Al2O3 és SiO2, és kisebb mennyiségben más fém-oxidokat tartalmaz, pl. Na2O, CaO, MgO, Fe2O3, stb.
Elvi akadálya nincsen az újrahasznosításuknak. Csak be kell dobni az őrlő malomba, és a port aztán hozzá lehet adni az új termékhez. Egy gyors keresés alapján egyértelműen csinálják is, de fogalmam sincs mennyire elterjedt. Ez gazdasági megfontolás főleg. Ha nagyon fontos lenne, akkor simán újra lehetne hasznosítani mindet.
2018. szept. 13. 11:39
4/13 A kérdező kommentje:
Áramszolgáltatónál dolgozom, itt tekintélyes mennyiségű porcelánhulladék halmozódik fel, többek között a régi típusú hálózatok elbontásánál/felújításánál keletkezik nagy mennyiségben. Csupán kíváncsiságból kérdeztem rá, hogy ez mennyire hasznosítható újra, hiszen az új környezetvédelmi irányvonal azt diktálja, hogy vagy használjuk újra, vagy csökkentsük, vagy pedig hasznosítsuk újra a hulladékot. A porcelán őrlése/porosítása egyébként borzasztó egyszerű dolog, pont a kiírás után láttam a Youtube-on egy felvételt róla. Azthiszem egy vagy két régi, már-már rozsdás, ütött-kopott törő gép kellett hozzá, nem is nagy méretűek. Gondolom a problémát okozhatja esetleg az, hogy több, különböző (és egyben ismeretlen) összetételű porcelán hulladékot dolgoznak össze, ennek problémás lehet az újrahasznosítása, legalábbis a műanyagok esetében így tanultam.
"A korszerű műszaki kerámiáknak már csak nagy tisztaságú vegyületek lehetnek az alapanyagai, pontos összetétellel, szabályozott szemcseméret-eloszlással."
2018. szept. 13. 12:49
Elég sok területen hasznosítják ezeket az oxidporokat. Például műanyagok töltőanyagaként. Ezzel az újrahasznosítással jócskán csökkenthető lenne a természetes mészkő- és egyéb kőkitermelés.
Őszintén én sem tudom, most hol tart ez a hasznosítási lánc.
2018. szept. 13. 13:35
Már csak úfy érdeklődésből, ezt az "elektromos áramhálózat" terminus technikust honnan vetted? Mert áramszolgáltatónál egy műszaki szerintem még sosem mondott ilyent.
2018. szept. 13. 19:17
Kaolinnak hívják az alapanyagot amiből a porcelánt készítik. Ha már kiégetik, akkor hiába őrlik akár púder finomságúvá, abból újra porcelánt, vagy bármiféle kerámiát már nem tudnak csinálni. Valahol kipróbálták, hogy a megőrölt porcelánt belekeverték az aszfaltba, növelve kopásállóságát, de teljes volt a kudarc, mert iszonyat gyorsan megette a gumikat. Talán beton-adalékként el tudnám képzelni, de mivel ipari léptékben jelentéktelen mennyiség keletkezik belőle, nem éri meg bajlódni vele. Talán a legáltalánosabb felhasználása, hogy összetörve útalapba, feltöltésnek berakják. Manapság ahogy látom, inkább üveg szigetelőket használnak,azokat gond nélkül újrahasznosíthatják.
2018. szept. 13. 20:26
9/13 A kérdező kommentje:
Fogalmam sincs mi az a terminus technikusm, 6 évig élelmiszeriparban dolgoztam, fél éve vagyok egy áramszolgáltatónál. Ha nem elektromos az áramhálózat, akkor milyen? Lekváros?
terminus technikus : szakkifejezés
:)
Nem tudom, a porcelánpor mennyire jó finomra dolgozva pl. políranyagnak.
Csak most morfondírozom a felhasználáson.
2018. szept. 14. 09:46
Kapcsolódó kérdések: