Ezek közül melyik a legjobb minőségü acél?
mindenképpen rozsdamenteset akarok,megedzeni is akarom.
pénz: elöször inkább olcsobbal akarom kezdeni,viszont nem a legolcsobbal,vmi köztes határ inkább,később minöségi acéllal. van vmi táblázat,hogy ezeknek a lehütésénél mibe kell belerakni?
Jó minőségű acél aminek a széntartalma 2% alatt van. Én pengét csak Svéd acéltömbökből kovácsolnék.
Nagyon nem mindegy, hogy milyen acélt akarsz edzeni.
A teljesség igénye nélkül néhány példa:
Gyorsacélok 1100 - 1200 °C , hűtés: 540°C- os sófürdő, vagy nyugodt olaj. Megeresztés 3-szor 530 - 550 °C.
Martenzites saválló-acél( KO-11, KO-13): 1000 - 1050°C, hűtés olaj. Megeresztés, igény szerint, de min. 180°C.
Ötvözetlen, kis széntartalmú, gyenge minőségű acél: 880 - 910°C. Hűtés áramló olaj, vagy (ha nem akar edződni) sós, lúgos, hideg víz. Megeresztés, igény szerint sárgára, kékre.
Normál szénacélok, gyengén ötvözött szerkezeti acélok: 830 - 860°C.( világos narancs, vagy korallvörös izzás) Hűtés áramló, olaj. Megeresztés igény szerint, de min 180°C
Csapágyacél, és M1 (- Böhler K720) 790 -810°C ( vörösizzás ). Hűtés, olaj. Megeresztés 150 - 220°C
Ha az edzés, hegesztőpisztollyal történik, rövid hőntartással, némi túlhevítés megengedhető, kivéve gyorsacél.
Megeresztési példák:
C 60 380°C 38 - 42 HRC ( búzakék )
19MnB4 400°C 8.8 ( 26 -33 HRC )
CMo4 ( 42CrMo4 ) 480°C 38 - 40 HRC . - . 680°C 800 - 850 N/mm2
Először egy kis ismeret a rozsdamentes acélokról, ha nem tudnád még:
Aztán itt is körülnézhetsz, ezek biztosan edzhetők, ugyanis ez nem minden rozsdamentes acélról mondható el, illetve figyelembe kell venned, hogy a legtöbb rozsdamentes kést nem edzik, mert a korrózióálló tulajdonságából veszíthet.
Edzése olajban a legjobb.
Ez sem lehet rossz és az edzése ennek is hasonló, mint a fentinek (KO13):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!