Milyen anyagbol lehet kest csinalni amit nem kell edzeni (vagy van elore edzett acel )?
Forgalmaznak nemesített acélt is, de nem igazán késnek való.
A gépi-fűrészlap (fém vágására való) túl kemény, rideg.
Régi laprugó, vagy (fa) fűrész jöhet szóba.
Egy rendes kés pengéje 50 - 55 HRC keménységű.
A rugók, előnemesített anyagok ennél lágyabbak, nem lesznek éltartók.
Bár még mindig jobb megoldás, mint az egyszerű lapos-acél.
J. DiResta Így csinálta:
2-3 mm vastag rugóacél lemez edzés nélkül is elég tűrhetően éltartó.
Csak abból művészet házilag kifaragni egy bicskát.
Én most készülök egy ilyen bozótvágó-szerűséget készíteni rugóacél lemezből, lézervágatni fogom profilra, majd be lesz nagyoló köszörülve, éledzve-megeresztve és készre fenve.
Az a baj kérdező hogy már eleve edzett anyagot megmunkálni nagyon nehéz, az edzetlen meg nem lesz éltartó. (Hamar kicsorbul.)
Az előzőek adtak rá példát hogy lehet mégis megcsinálni, csak körülményes és a végeredmény sem lesz túl jó.
A DiResta videóval kapcsolatban van egy aggályom. (Bár én linkeltem.)
A vágás környezetében kilágyul az anyag.
Én ráhagytam volna az élrészre kb. 10 millimétert. A Végleges profilt óvatosan, flexxel alakítottam volna ki. Vödör vízbe sűrűn mártogatva.
"A vágás környezetében kilágyul az anyag."
Ez egy fafűrész, tutira nem telibe edzett, csak fogedzett.
Különösebb lágyulással nem kell számolni.
Sőt, mivel plazmavágás volt, a hőbehatási rész viszonylag szűk és a mellette lévő anyagmennyiség révén gyorsan hűl vissza, megkockáztatom, hogy a vágásél nem hogy lágyul, de kicsit beedződik.
Vastagabb ágakat én a szuronyommal szoktam "kibaltázni". Ak47 szurony elég vastag és nehéz ehhez jól fel élezve.
Szalonnasütéseknél az erdőben (kijelölt tűzrakó helyeken!) jól szokott jönni. :D
AK szuronykése 8CR17MoV, betétedzett élű jószág.
Elmegy, nem csorbulós, de keménységre jócskán elmarad egy edzett rugóacélhoz képest. Nem valami éltartó, de bajonettként nem is az volt a feladata, hogy borotválkozni lehessen vele, hanem hogy ne törjön, ne nagyon csorbuljon.
Persze általános kerti használatra jócskán elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!