Mintavételi törvény egyszerűbb megfogalmazásban?
- Digitalizálás.
Ez számomra túl van misztifikálva, és meglehetősen átláthatatlan..
Valaki le tudná fordítani a lényeget??
Infóérettségihez kéne, de nem találok máshol anyagot erről..
A forrás, amit megadtál, kifogástalan. A lényegét tudom csak összefoglalni számodra röviden:
A mintavételi törvény az analóg jelek digitalizálásának egyik lényeges momentumáról szól, nevezetesen, hogy a független paraméter szerint folytonosan fennálló jelből csak egyenközű mintákat veszünk - azonos időközönként, térközönként, stb... Ezt csak akkor tehetjük meg információ veszteség nélkül, ha a mintavételezni szándékozott analóg jel sávkorlátozott, létezik egy fmax, ami felett a jel nulla amplitúdójú - lásd Fourier spektrum. A mintavételi törvény tehát:
Fmax = 1/(2*Δt)
ahol a Δt a lehetséges legnagyobb mintavételi távolság. Ez szemléletesen azt jelenti, hogy a legrövidebb hullámhosszú szinuszos jelből is legalább 2 mintát kell venni periodusonként.
Köszi, így már világosabb!!
Abban a többoldalasban nem tudtam követni a fonalat, ráadásul a felét sem értem azoknak a matematikai képleteknek és kifejezéseknek..
Pontosabban ábráknak..
(mert volt egy másik is amiben képletekkel vezették le, attól égnek állt a hajam)
Köszi még 1x!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!