Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Méárt tilos a gázcsövet...

Nagyepf_MacGyver kérdése:

Méárt tilos a gázcsövet földélésnek használni?

Figyelt kérdés

Valamylyik fórumon lehet hogy a Prohardveren olvastam hogy egy csávónak nem volt földelt konnektora a szobában és a gázcsőre kötött egy vezetéket,aminek másik vége a hisszabító földelésére ment.

Többen írták hogy megölheti azt aki meg akarja nyitni a gázcsapot.

De ez hogy lehetséges? Először a földelésen nem halad áram normális esetben,leszámítva a PC táp zavarszűrőjét,ami 1-2 mAüt enged.

És ha zárlatos is lenne valami akkor sem halna meg senki mert kioldaná a biztosítékot.

A gázcső nagoyn hosszan húzódik a földben,tekintheő jól földeltnek.

Nem ez a TT rendszer?

2018. jan. 23. 20:22
 1/10 A kérdező kommentje:
**miért elítram a kérdést mert mobilon írtam.
2018. jan. 23. 20:26
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
A talajban vezetett gázcsövek ma már műanyagból vannak.
2018. jan. 23. 20:47
 3/10 anonim ***** válasza:
68%

A legtöbb helyen még bőven fémből van.

Igazából használható lenne, csak kicsit sem szabványszerű. Egyszer voltam olyan házban ahol így volt megoldva. Sosem volt semmi probléma vele, de ettől még nem célszerű így megcsinálni.

2018. jan. 23. 20:53
 4/10 anonim ***** válasza:
86%

Azt hinném, ez egyszerű kérdés. A csatlakozások villamos folytonossága nincs biztosítva, így ha hibás villamos készülék van, akkor a csőkötésnél szikra keletkezhet, azt meg egy gázművek sem hajlandó tudatosan megengedni.

Van némi precíztelenség a fogalmazásban, bocs, mert amíg be nem bukik a gázcső a földbe, addig védővezető és/vagy földelővezető, csak onnan földelő.

A magyar szabványok csak a vízcsövet és csak védővezetőnek engedélyezték régen. Földelésnek a vízcsőhálózatot már csak az illetékes vízművek beleegyezésével. Gázról sohasem volt szó.

2018. jan. 23. 21:32
 5/10 A kérdező kommentje:
Nekem szerencsém van hogy van földelt konnektorom a szobában.Ha nem lenne lehet hogy én is gázcsövet használnék,beépítettem 30mA-es FI relét és külonben is 30mA áramot még a földbe leszúrt szeg is képes elvezetni.
2018. jan. 24. 07:39
 6/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Még egy TIPPEM van, miért nem túl előnyös, nem tudom, hogy ezt valóban figyelembe veszik-e abban, hogy nem szokás gázcsővel védővezetőzni.

A villámcsapás.

Az bizony be tud jönni a házba az elektromos rendszeren át.

Nem biztos, hogy vidám dolog ezt továbbadni egy fűtőgázcsőre.

2018. jan. 24. 07:46
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az órák környékén az idomok menettel vannak a csövekhez csatlakoztatva. A külső és belső menetek között meg tömítőanyag van, tehát az esetek többségében nincs fémes kapcsolat.

Vagyis, ha kivisz az ember egy drótot a szobából a legkülső menetes kötés elé, lekaparja a festéket, és ráköt, akkor az földelhet, de a szobai cső az nem jelent földelést.

(Most megnéztem műszerrel, már a nyomáscsökkentő meg a tőle 20 centire lévő főelzáró is ki van szigetelve egymástól.)

2018. jan. 24. 10:13
 8/10 anonim ***** válasza:

Szabványos bekötés ~15 évvel ezelőttről (most fotóztam itthon): [link]

Mint látszik, szépen le van földelve a gázcső is. Mondjuk ez nem egyenlő a feltett kérdéssel, mert itt nem a gázcső van földelésnek használva, hanem az is mint egy "tag" van rákötve a védőföldelésre. (Amikor lett csinálva akkor a gázosok is itt voltak (akkor lett felrakva is a mérő óra, mert az előző tulaj leszedette). Emlékszem, hogy megkértem őket hogy nézzenek már rá a benti részre is hogy minden jól lett-e összeszerelve. Nem mondták hogy probléma lenne vele.

Nálunk a főelzáró villamos kapcsolatban van mindkét oldalán lévő csővel. Akárhol mértem rá a gázrendszerre, minden pontja földpotenciálon volt.

2018. jan. 24. 11:07
 9/10 anonim ***** válasza:
81%
Ez az EPH.
2018. jan. 24. 11:21
 10/10 anonim ***** válasza:
A folytonosság "bukik" az óránál, igen! Ezért is előírás EPH kiépítésénél, hogy a méretlen és a mért gázvezetéket össze kell kötni vezetékkel.
2018. jan. 25. 09:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!