Hogy nevezik azt az érzést hivatalosan [akár latinul is] mely akkor tör elő, mikor valami nem mindennapit érzünk, és hétköznapi nevén libabőr, vagy gerincbizsergés?
Főnév
libabőr
A piheszőrök tüszőinek izgalom hatására bekövetkező kipúposodása apró bőrizmok összehúzódása következtében.
Etimológia
liba + bőr, a német Gänsehaut szó tükörfordítása
Miért nem találod megfelelőnek a libabőrt?
A németek is így hívják, a franciáknál tyúkbőr (chair de poule) stb.
Az extázist vagy az eufóriát nem csak erre használják, bár lehet, hogy Te valami ilyesmit keresel.
Lehetséges =) Már nem tudom mit keresek =D
És milyen anyaggal lehet ezt előidézni?
Te azt írtad, hogy jó zene vagy jó hír hallatán lesz libabőrös az ember.
Vannak azonban kellemetlenebb dolgok is, amitől ez előjöhet, de ez minden embernél más.
Engem pl. a selyem összedörzsölésétől ráz ki a hideg, a férjemet és a lányomat azok a poliszterin (bocs, lehet, hogy rosszul tudom a nevét!) golyószerű anyagoktól, amelyeket a dobozokba tesznek, ha törékeny árut szállítanak.
Anyukám az üvegek összekoccanásától csikorog, és még sorolhatnám.
Wow. Meglepően sok hozzászólás érkezett a kérdésemre amit nem vártam. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek =)
Engem a hungarocel késsel való vágása gyilkol =D És mindegy hogy hívják, megértettem #7-es =)
polisztirol az amire a 7-es gondolt.
Egyébként én azt nem bírom, amikor valaki megkarmolja az ereszcsatornát vagy az iskolai táblát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!