Nagy hő hatására a mágnes miért veszti el mágneses erejét?
Az állandó mágneseknél attól is függ a mágnes ereje, hogy a benne lévő mágneses anyagnak milyen a belső szerkezete. A belső szerkezet úgy ábrázolható, hogy felbontjuk részekre, és vesszük a mágneses tereik vektorait ( vektor = irány + térerősség). Ezeknek az összege fogja jellemezni nagyban a mágneses terünket.
Minél egységesebb az irányuk, annál erősebb a mágneses hatás.
Hő hatására ezeknek a részeknek a rendezettsége csökken, és hiába nő a hőközlés miatt a belső energiájuk, a rendezettség csökken. Minél rendezetlenebb lesz ez a belső szerkezet, annál jobban kioltják egymást ezek a vektorok.
A paramágneses anyag az, ami nem viselkedik mágnesként, viszont vonzza a mágnes. A Curie-pontnál szűnik meg a rendezetlenség, ezután már csak akkor lesz belőle ferromágnes, ha ismét felmágnesezzük.
"A paramágneses anyag az, ami nem viselkedik mágnesként, viszont vonzza a mágnes. A Curie-pontnál szűnik meg a rendezetlenség, ezután már csak akkor lesz belőle ferromágnes, ha ismét felmágnesezzük."
Reggel 7 óta azon tűnődök, ezt miért írtad... Volt bajod a paramágnesesség definíciójával? Mert nekem, ahogy visszaolvasom, szemlátomást nem. Vagy azzal, hogy azzá válik? Más is azt mondja, nemcsak én:
No, de ha az első mondatnál nem értem, miért írtad, a másodiknál százszor annyira nem értem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!