Hogyan tudom megállapítani azt, hogy milyen hosszúságú és hány mm vastag rézhuzalt kell használnom, és tekercsenként hány menetet kell tekernem? Ha pl akarok építeni egy 48 voltos,1000 wattos bldc motort, ami igy nézne ki :
Figyelt kérdés
Tudom,hogy bonyolult kérdés én meg elég járatlan vagyok ebben,de hátha kapnák egy jó választ, ami ha nem is megmondja konkrétan,de legalább segít hogy kialakítsak egy képet,megértenem nagyvonalakban az összefüggéseket.
2017. dec. 2. 11:59
1/6 anonim válasza:
Tanuld ki az villamosmérnökséget a műszaki egyetemen, aztán szakosodj ilyen irányban, akkor talán közelebb leszel a megoldáshoz. Én annak idején már a transzformátor méretezést is elég bonyolultnak találtam. A '960-as években a Távközlési Kutatóintézetben egy villamosmérnök számolta ki a szükséges adatokat egy adott transzformátorhoz )vasmag keresztmetszet, tekercs menetszám, huzal átmérő stb.
3/6 anonim válasza:
Azt gondolom észrevetted, hogy ez egy nagyon speciális motor, ami ki van fordítva, és a forgórész van kívül, az állórész pedig amin a tekercsek vannak az pedig úgy néz ki mintha a forgórész lenne. Ezt a motorkonstrukciót a ventilátoroknál használják, ahol a forgó palástra rakják a lapátokat. Komolyan, már megsajnáltalak annyit görcsölsz egy tucatárú fostalicska villanymotoron, hogy ha szépen megkérsz adok egy kinyúvadt nagy klíma ventilátormotort. Kb 200 wattos, 99% hogy leégett, azt tekercselheted jobbra balra, kísérletezhetsz vele, nem kell kitalálni, megtervezni, legyártani semmit, csak szétszedni, és újratekerni. De ha 2-3 kW-os kell, akkor körbe kell nézni hűtőgépes cégeknél, vagy elektronikai bontókban, a nagyobb kereskedelmi hűtőkben, 8-10 kW-os klímákban, hőszivattyúkban ilyen teljesítményű BLDC-k hajtják a kompresszort. Hermetikus gépek, javítani úgy hogy jó legyen a hűtőkörben szinte lehetetlen, de a villanymotor játszani kibányászható belőlük.
4/6 A kérdező kommentje:
Köszi,de nem Magyarországon lakok.Valahogy csak kibogozom ezeket az összefüggéseket.Szerintem nem is olyan bonyolult csa most nekem annak tünik.Amikor megértem nevetni fogok,hogy nem is olyan nagy dolog. Csak az a baj,hogy igy internetről tanulva,kérdezősködve elveszek,összezavarodok az információkban.Meg van ugy is,hogy egyik ember igy mondja,a másik úgy állítja...Na de majd csak kialakul a kép.
2017. dec. 2. 19:26
5/6 anonim válasza:
Ha csak le akarsz másolni egy 50-60 ezer Forintba kerülő sima mezei villanymotort, akkor is cekk vége több százezer forintra rúghat, az egyedi öntő, forgácsoló, tekercselő, stb munkáknak köszönhetően. Ha meg még k is kel találni milyen legyen, hogy nézzen ki, akkor a plusz munkán kívül befigyelhet hogy nagy valószínűség szerint elbaxás lesz a vége. Amennyiben mégis mindenképpen saját kezűleg akarsz építeni egy ilyen motort, én a helyedben nem a nulláról kezdeném, hanem egy meglévő 3 fázisú mezei motort alakítanék át. Gyakorlatilag az állórész maradhat tekercsestől úgy ahogy van, a forgórészt kell komolyabban kezelésbe venni, de ott is maradhat a tengely, csapágyak, váz. Az E-bayon, Alin lehet rendelni speciális mágneseket, csak azt kell belemókolni a forgórészbe. De készen is vehetsz kb 120 dolcsi kicsállítva 1600W/48V, ha nagyon tetszik százszor is szétszedheted, vezérlés is van hozzá az oldalon. [link]
6/6 A kérdező kommentje:
Köszi szépen.Meggondolom,de most nem akarok erre költeni.Valójában inkább meg szeretném érteni elméletben a müködést,hogy aztán tudjak barkácsolni bármilyen teljesítményű motort.Ha még kitart addig a motivációm :).Amugy kezd derengeni valami,de azt hiszem hogy ezt csak a gyakorlatban tudnám teljesen megérteni.
2017. dec. 2. 20:15
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!