Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Régebb a rejtett nullázás...

Nagyepf_MacGyver kérdése:

Régebb a rejtett nullázás szbványos volt?

Figyelt kérdés

Rokonok régi,40 éves Al vezetékkel szerelt házában 5 konnektornál volt a nulla vezeték a konnektor földelésére kötve mivel nincs földvezeték a falban.

Ezen kívül még láttam sok ilyen esetet az évek során.

Régebb ez meg volt engedve hogy ilyen gyakori?

#földelés #nullázás #villnyszerelés
2017. nov. 12. 08:59
 1/10 anonim ***** válasza:
28%
Hát az akkori villanyszerelő lehet, hogy e célból tette, de ezzel az ismerettel én nem engedném be a lakásomba.
2017. nov. 12. 09:31
 2/10 anonim ***** válasza:
50%
Tilos volt!
2017. nov. 12. 09:58
 3/10 Bubuka508 ***** válasza:
62%
Ez soha nem volt megengedve, sem a nullázás, sem a védöföldeléses rendszer követelményeit nem elégíti ki, hanem a kettönek valamiféle egybemosása akar lenni, márpedig ez a két megoldás kizárja egymást, a földhurok lehetösége miatt. Ráadásul ilyenkor ha a nullavezeték megszakad, egy készülék testzárlatakor a fémtest fázis alá kerül, ha megfogod, bevégezted. Ha áttanulmányozod a TNS és TNC rendszerek felépítését, konkrétan is nyomon követheted a dolgokat.
2017. nov. 12. 10:25
 4/10 anonim ***** válasza:
75%

Az urak ezt elég rosszul tudják.

Ez a megoldás ipari berendezésekben meg volt engedve.

És mivel mindenki nagy gyárakban dolgozott, ott gyakorlatozott a villanyszerelő ipari tanuló, és oda ment dolgozni a szakmunkásképző után, hát reflexből azt hitte, így kell mindenhol csinálni. A hivatalos magyarázat sem segített sokat, ami azt mondta, hogy azért kell lakóépületben külön nullázó vezető, mert lakóépületben elkerülhetetlen az, hogy laikusok mókoljanak, rosszul szerelik a nullavezetőt, az megszakad, netán felcserélik a fázissal, és ezek az esetek ugye erősen cikisek lennének, ha a nullavezető van védővezetőnek (is) használva. Erre bárki mondhatta azt magában, hogy igen, de én nem szerelem rosszul, és nem cserélem fel, mert én jó szakember vagyok.

A rejtett nullázás fogalmat a magyar szakirodalom 50 éve lefoglalta a nem kívánt nullázás esetére (azaz védőföldelés alkalmazása esetén valahogy mégiscsak nullázottnak bizonyul a fogyasztó berendezése). Az elmúlt 20 évben meg ezt a fogalmat elkezdték arra alkalmazni, maikor a szabályos nullázáson kívül még egyszer összekötik a nullát és a védővezetőt. Már ez sem szerencsés, ugyanazzal a névvel kettőt illetni, de most meg ez egy harmadik értelmezés, ez, mondhatnám, duplán nem szerencsés. :)

"a kettönek valamiféle egybemosása akar lenni" Ezt erősen kétlem, ez nullázás a kor színvonalán, és kész.

"ez a két megoldás kizárja egymást" Ennek azért nézz utána.

2017. nov. 12. 12:39
 5/10 Bubuka508 ***** válasza:
41%
Na megjelent Okoska-törp, hogy megkavarja a kérdezöt...Nem volt lakóházakban megengedve ilyen gányolmány, és kész.
2017. nov. 12. 15:01
 6/10 anonim ***** válasza:
75%

Sajnos, pár mondat kimaradt a hozzászólásomból, de most pótolom:

De ez a megkülönböztetés is csak 1963-tól lett előírva, és már akkor is probléma volt, hogy ha valaki kijött az iskolából, az életében később bejövő változásokat nem vette fel. Előtte ez volt:

[link]

Miként a szerző írja a könyv előszavában: Főleg a házi villamos szerelés szabályait foglaltam össze...

Ennyit arról, hogy "Nem volt lakóházakban megengedve ilyen gányolmány" :D

No, de azért látszik, hogy amit a #4-ben írtam, arról sem volt fogalma a kedves kommentátornak, hiszen előtte azt írta, amit írt, a #3-ban, ott még úgy foglalt állást, hogy ez sehol sem lehetett. :D

"hogy megkavarja a kérdezöt.." Ezek szerint sikerült a régebbi kérdések alatt már megkavarodnod... pedig ez nem boszorkányság, ez szakma, megtanulható. Miként javasoltam, mielőbb nézz utána, miért nem kedvelték a TN és a TT keveredését, és most mi a helyzet az előírásokban erről. Már harmadszor olvasom tőled ezt a "a földhurok lehetősége miatt" okfejtést, remélhetőleg már nem alkalmazod, ha utánanézel a dolgoknak

"megjelent Okoska-törp" Ez csak téged minősít. Juss el az érvekig egy erősáramos szakmai kérdéstárgyalásánál. :)

2017. nov. 12. 17:37
 7/10 Bubuka508 ***** válasza:
38%
Az én hozzászólásomból is kimaradt, hogy az a "megoldás", amit Sztrogoff úr annyira a védöszárnyai alá vesz, még azzal a hátránnyal is jár, hogy késöbb, utólagos szerelésnél ha valami neander-völgyi esetleg felcseréli a fázis és a nulla bekötését, annak a következményeiröl jobb nem beszélni. Én nem kötekszem senkibe, nem is ez az arra való hely, csak a kérdezönek akarok segíteni. Se így, se úgy nem megfelelö a vita eredeti tárgya szerinti bekötés, oszt jónapot!
2017. nov. 12. 18:58
 8/10 anonim ***** válasza:
49%

Nem, "fogyasztói jellegű" helyeken tiltott volt a "tiltott" vagy "rejtett" nullázás. Megszakad a 0 vez a "kamu" szétválasztásnál és jól megba.

Iskolába ahol dolgozom, ott 35-ös aluval van körbe húzva a "ház" 10-es réz fölött ehet "tiltott nullázni"

tn-c-s az amikor 5 vez van, és tn-c meg amikor csak 4 van. Természetesen ahol tudok ott szúrok le földelőt és normálisan PEN-elek... meg pe relével rásegítek a történetre. Ahova még tudok húzok ki 0 vezt is.

Igen régi házaknál csak "NFA" vanami azt jelenti, hogy nullával egyesített földhálózat, 16-os al a bemenő, ami kb a 10-es rezinek felel meg ha még nincs felújítva és a régi van akkor mérőnél megint szét lehet, szét voltak bontva a PEN vezetők PE-re és N-re.

Továbbá elosztó hálózatoknál ugye klasszikus sin rendszer/vagy vastag kábelezés van, Piros, Sárga Zöld (L1,L2,L3) plusz a kék jelölésű vagy fekete kábel (PEN)

Itt meg az van, hogy a 0 vezetőt leföldelik és ezért kell a fogyasztói oldalt un szétválasztani, hogy redundáns legyen, ha netán az ÉB zrt-s lakatos sza rul húzta meg az elmű hálózat telepítésénél a 0 leágazót akkor, hogy ne csapjon agyon.

Gyakorlati oldalról próbáltam írni, hogy miket láttam, meg hogy mit hogy "kéne".

Üdv, egy erősáramú elektrotechnikus.

2017. nov. 12. 22:00
 9/10 anonim ***** válasza:
75%

"az a "megoldás", amit Sztrogoff úr annyira a védöszárnyai alá vesz"

Én ugyan nem vettem védőszárnyaim alá, én a tényeket írtam le. De látom, a tények neked elegendőek áttérni a vádaskodásra.

"még azzal a hátránnyal is jár, hogy késöbb, utólagos szerelésnél ha valami neander-völgyi esetleg felcseréli a fázis és a nulla bekötését, annak a következményeiröl jobb nem beszélni"

Ebben igazad van, csak én ezt már előtted leírtam, ott, ládd-e: "netán felcserélik a fázissal", tehát ez a lehetőség nem tud az én hozzászólásom ellen szólni. Meg aztán ez abból a szempontból tökmindegy, hogy 3 vezeték esetén is ugyanúgy fennáll a csere lehetősége. Belevették ugyan ennek az ellenőrzését a szabványba, de csak valamikor a 70-esek végén, és egyébként pont nem neandervölgyiek, hanem egy szakemberek által szerelt berendezésnél bekövetkező halálos baleset miatt. Szóval a kontárkodás ellen a három vezeték csak valamivel több védelmet ad, mondjuk 15% hekyett 22%-ot, de nem küszöböli ki.

"Én nem kötekszem senkibe"

Ja, ettől lettem Okoska-törp. :D

2017. nov. 23. 15:00
 10/10 anonim ***** válasza:

"Üdv, egy erősáramú elektrotechnikus"

Írásod alapján lehet még disznóért oklevelet venni.

2024. febr. 4. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!