Milyen a víz keménysége a Mount Everesten?
Ez rendkívül elmés és jól megfontolt válasz volt, a tudomány oldalárol megközelítve.
Sajnos azt nem fejtetted ki, hogy a hüvelyesek megfőnek e ilyen vízkeménység mellett, vagy sem, de roppantul érdekelne a gondolatmeneted ezzel a fontos kérdéssel kapcsolatban is.
Nem a vízkeménységgel van ott a baj, hanem a légnyomással. Ami megfő kb. 90 C fokon, az megfő ott is.
Ami nem, azt kénytelen leszel kuktában főzni.
Mondjuk aki oda felhurcol magával egy kuktát, annak kalapot emelek.
Én nem tudok róla, hogy lenne szignifikáns vízkeménység-változás a légnyomás függvényében. Az összefüggés a hüvelyesek főzésével is marginális dolog, nálunk spec a csapvíz fele karsztvíz, szóval faca kávéfőző-cseppkövesítősen kemény a víz, mégis szépen megfőnek a hüvelyesek.
Az első válaszoló humora is szerintem arra utalt, hogy a kérdés alapja jereváni rádiós. :)
Lehet, hogy ez a hüvelyesekkel kapcsolatos megállapítás csupán városi legenda? Egyszer valaki leírta, azután mindenki szolgai módon átvette?
Nálunk kizárólag karsztvíz folyik a csapból mégis bármi megfő benne. Persze az is lehet, hogy a Bükk valami földcsakra közelében van, így karsztvizére nem érvényesek ezek a szabályok.
"Sajnos azt nem fejtetted ki, hogy a hüvelyesek megfőnek e ilyen vízkeménység mellett, vagy sem, de roppantul érdekelne a gondolatmeneted ezzel a fontos kérdéssel kapcsolatban is."
De miért akarsz nőket megfőzni?! Kannibál vagy?!
Hmm, hüvelyesek versus kemény víz. Mi a fizikai kémia véleménye?
"A kemény víz
nem alkalmas pl. a hüvelyesek (bab, borsó) főzésére, mert az azokban levő fehérjék a Ca2+- és Mg2+-ionokkal oldhatatlan vegyületeket alkotnak, így főzés hatására egyre keményebbek lesznek."
Nem vitáznék a kémiájával, de a gyakorlat mást mond, illetve nem ilyen szigorúan kizáró.
A gasztronómia finomabban fogalmaz a témakörben, a nem fő meg helyett a nehezebben fő meg kifejezés szerepel. Néhol nem is hüvelyesekre.
A hosszabb főzési időre sok helyen van utalás.
De, mint feljebb leírtam, ennek semmi köze a tengerszint feletti magassághoz.
Igen, megfőnének. Minden ottani vízkeménység mellett.
A probléma azonban gyakorlati. Még csak nem is az, hogy miképp jut fel oda a víz, a hüvelyes és a forraló. Annál még komolyabb dolgokat is felvittek már oda.
Azonban.
Ott elő kéne venni a vizet (jeget) edénybe tenni, alágyújtani, belehányni a hüvelyest (eddig még megy). Ezután csak várni kéne, hogy megfőjön. Itt az a gond, hogy az időjárás nem túl alkalmas ehhez, de még ha ettől el is tekintünk, ha a szakács nem kezd el lejönni, mielőtt a puhára főzés bekövetkezik, akkor már nem is fog. Legalábbis a saját lábán, maximum zsákban. Azt még meg kéne becsülni, hogy optimális körülmények között ott fenn kibírja-e. Mert ha nem, akkor a hüvelyes nem fő meg. Őrizetlenül elalszik a láng.
Remélem, a kérdező teljes mértékben kielégült.
Amúgy logikus lenne a babot inkább ott fent megenni, mint itt lent, mert mászás közben csökken a légnyomás, így nem szívesen lennék közvetlenül mögötte a kötélen, ha a babot itt lent már betolta.
Szóval, főzd lent, edd fönt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!