Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen a víz keménysége a...

Milyen a víz keménysége a Mount Everesten?

Figyelt kérdés
A hüvelyesek megfőnének benne?
2017. szept. 18. 00:15
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Annyira kemény, hogy már nem is víz, hanem jég.
2017. szept. 18. 00:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

Ez rendkívül elmés és jól megfontolt válasz volt, a tudomány oldalárol megközelítve.

Sajnos azt nem fejtetted ki, hogy a hüvelyesek megfőnek e ilyen vízkeménység mellett, vagy sem, de roppantul érdekelne a gondolatmeneted ezzel a fontos kérdéssel kapcsolatban is.

2017. szept. 18. 01:47
 3/10 anonim ***** válasza:
Calgon megoldja.
2017. szept. 18. 06:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Rém hülye kérdés! Csapadékvízen kívül mi volna a Mount Everesten? Az meg milyen? Na, Pistike?
2017. szept. 18. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nem a vízkeménységgel van ott a baj, hanem a légnyomással. Ami megfő kb. 90 C fokon, az megfő ott is.

Ami nem, azt kénytelen leszel kuktában főzni.

Mondjuk aki oda felhurcol magával egy kuktát, annak kalapot emelek.


Én nem tudok róla, hogy lenne szignifikáns vízkeménység-változás a légnyomás függvényében. Az összefüggés a hüvelyesek főzésével is marginális dolog, nálunk spec a csapvíz fele karsztvíz, szóval faca kávéfőző-cseppkövesítősen kemény a víz, mégis szépen megfőnek a hüvelyesek.

Az első válaszoló humora is szerintem arra utalt, hogy a kérdés alapja jereváni rádiós. :)

2017. szept. 18. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 Varga Péte4 ***** válasza:
95%

Lehet, hogy ez a hüvelyesekkel kapcsolatos megállapítás csupán városi legenda? Egyszer valaki leírta, azután mindenki szolgai módon átvette?

Nálunk kizárólag karsztvíz folyik a csapból mégis bármi megfő benne. Persze az is lehet, hogy a Bükk valami földcsakra közelében van, így karsztvizére nem érvényesek ezek a szabályok.

2017. szept. 18. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

"Sajnos azt nem fejtetted ki, hogy a hüvelyesek megfőnek e ilyen vízkeménység mellett, vagy sem, de roppantul érdekelne a gondolatmeneted ezzel a fontos kérdéssel kapcsolatban is."


De miért akarsz nőket megfőzni?! Kannibál vagy?!

2017. szept. 18. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hmm, hüvelyesek versus kemény víz. Mi a fizikai kémia véleménye?

[link]


"A kemény víz

nem alkalmas pl. a hüvelyesek (bab, borsó) főzésére, mert az azokban levő fehérjék a Ca2+- és Mg2+-ionokkal oldhatatlan vegyületeket alkotnak, így főzés hatására egyre keményebbek lesznek."


Nem vitáznék a kémiájával, de a gyakorlat mást mond, illetve nem ilyen szigorúan kizáró.



A gasztronómia finomabban fogalmaz a témakörben, a nem fő meg helyett a nehezebben fő meg kifejezés szerepel. Néhol nem is hüvelyesekre.

[link]


A hosszabb főzési időre sok helyen van utalás.

[link]


De, mint feljebb leírtam, ennek semmi köze a tengerszint feletti magassághoz.

2017. szept. 18. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Igen, megfőnének. Minden ottani vízkeménység mellett.

A probléma azonban gyakorlati. Még csak nem is az, hogy miképp jut fel oda a víz, a hüvelyes és a forraló. Annál még komolyabb dolgokat is felvittek már oda.


Azonban.

Ott elő kéne venni a vizet (jeget) edénybe tenni, alágyújtani, belehányni a hüvelyest (eddig még megy). Ezután csak várni kéne, hogy megfőjön. Itt az a gond, hogy az időjárás nem túl alkalmas ehhez, de még ha ettől el is tekintünk, ha a szakács nem kezd el lejönni, mielőtt a puhára főzés bekövetkezik, akkor már nem is fog. Legalábbis a saját lábán, maximum zsákban. Azt még meg kéne becsülni, hogy optimális körülmények között ott fenn kibírja-e. Mert ha nem, akkor a hüvelyes nem fő meg. Őrizetlenül elalszik a láng.

Remélem, a kérdező teljes mértékben kielégült.

2017. szept. 19. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Wadmalac ***** válasza:

Amúgy logikus lenne a babot inkább ott fent megenni, mint itt lent, mert mászás közben csökken a légnyomás, így nem szívesen lennék közvetlenül mögötte a kötélen, ha a babot itt lent már betolta.


Szóval, főzd lent, edd fönt.

2017. szept. 19. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!