Szódabikarbónát beindítja az aszkorbinsav?
Ételek-italok kérdés,de szerintem itt előbb kapok választ. :)
Receptekben a sütőport ki lehet váltani szódabikarbónával, viszont fontos, hogy legyen az összetevők közt valami savanyú, pl. citromlé, ecet,stb.,...
Innen a gondolat, hogy c-vitamin is jó lehet...
Válaszokat köszönöm!
Sütőpor kiváltása szódabikarbónával... mivel a sütőpor lényegi része, ami a térfogatnövelő anyagot tartalmazza szódabikarbóna, nem lehet itt feltétlenül "kiváltásról "beszélni. Inkább azt mondanám a szódabikarbóna rosszabb minőségű sütőpor, mint a "hagyományos" sütőpor. A kalcium foszfát és nátrium aluminum szulfát anyagok oldódás után savas kémhatásuk miatt segítik a gázképződést: nemcsak a hőbomlás miatt bomlik a szódabikarbóna, hanem savkiszorítás miatt is.
Más szerves hőérzékeny anyagok használatát nem tartom jónak, mert vagy elbomlanak, vagy túl hamar reagálnak a szódával. Pont azért jó a két másik anyag mert por formájú és normál körülmények közt (vízmentes körülmények, szobahőmérséklet) nem reagálnak, csak a tésztában kezd el működni.
"Az összetevők közt legyen valami savanyú" azt gondolom, hogy ha lenne, az a sütőpor használhatóságát rontaná mert a szénsavnál erőssebb savak kiszorítanák a co2-t, vagyis elreagálna, mielőtt a sütésre sor kerülne. (ecet+sütőpor reakció )
Rövid válasz:
Az aszkorbinsav (pKA=4.1)erősebb sav a szénsavnál(pKA=3.6) így képes a kiszorításra, de a sütés közben már régen elbomlana, mert hőérzékeny anag.
#1:
Köszönöm a választ.
Azt olvastam sokféle az ínyternyeten, hogy a sütőport ki lehet váltani 1/3 szódabikarbónával, csak legyen valami savas az összetevők között. Tehát egy citromos süti ok., ebből gondoltam lehet jó az aszkorbinsav is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!