Milyen anyagokat érdemes leginkább újrahasznosítani?
A hangsúly a "leginkább"-on van. :)
Én úgy tudom hogy a műanyag flakonokat, mert azok soha nem bomlanak le a természetben. Másrészt érdekel az is hogy gazdaságilag mit éri meg legjobban.
A műanyag flakon az nem anyag, hanem egy termék.
Az meg konkrétan nem igaz, hogy soha nem bomlanak le a műanyag flakonok. Valóban hosszú ideig egyben maradnak, de messze nem annyira hosszú ideig, mint mondjuk a sörösüvegek. 10-20 év után már repedezik, törik, porlik, aztán a szél meg az eső széthordja, a növények benövik. Ha meg süti a nap, akkor pár év is elég neki, hogy elmálljon, elporladjon.
Leginkább azokat érdemes újrahasznosítani, amikből sok van, olcsón lehet feldolgozni, kevésbe kerül a szállítása, tisztítása, és tömegéhez képest viszonylagosan nagy értéket képvisel, vagy aminek lényegesen drágább az előállítása, mint az újrafeldolgozása. Ilyenek elsősorban a gyakoribb fémek, pl. alumínium, réz, bronz, vas, ólom; nem véletlen, hogy ezeket már nagyon régóta gyűjtik és újrafeldolgozzák.
A műanyagok lebomálásáról egy kis adalék:
A szempont attól függ mi a cél. Én személy szerint inkább a fenntarthatóság híve volnék. Gyakorlatilag mindent újrahasznosítanak, vagy legalább megvan rá a technológia. Leginkább a fémet szokták, gondolom, mert az éri meg legjobban. A műanyag flakonokat még mindig csak kezdik újrafelhasználni, alig látok ilyen kezdeményezést a környéken -sajnos-.
Furcsa a kérdés, mert teljesen logikus, hogy azokat az anyagokat lenne érdemes újrahasznosítani, amiket a fogyasztó hazavisz a boltból. Vagyis mindent.
Ha nem Magyarországon lennénk :/ és tippet akarnék adni jó bizniszre akkor azt mondanám a használt sütőolajat gyűjtsd össze, kisüzemben alakítsd biodízellé!
Sajnos ezek a parlameni baromállatok itt ezt ellehetetlenítették!
Jövedéki adó köteles, meg csak drága átalakítás után tankolhatsz belőle.
Persze a mol kutakra ingyen beviheted, hogy aztán jó pénzért visszavásárold, mert a dízel üzemanyag 5-10% ebből van a mólnál...az is nagyrésze nem újrahasznosított növényi olajból hanem tisztából!!!
Ez az oka hogy még ott is a csatornába öntik (kifőzdék, éttermek...) itthon ahol nagy mennyiségben keletkezik...
:(
Külföldön ez egy virágzó kiskereskedelmi láncot tart fent.
Az étterem kifőzde stb pénzért tudja eladni és még az elszállítással sem kell bajlódnia.
Összegyűjtők vannak, tisztító átalakító kisüzemek és a csatornarendszert meg a környezetet is kímélik vele.
aha értem, hmm...
meg lehet nem sütnek egy olajba fél napig hogy még több transzzsír legyen benne
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!