Ha van egy generátorom ami képes előállítani 24v 75A amperral és én felszeretném transzformálni 230v ra és 15 milyen méretezésü transformer kell hozzá?
Gondolom gépkocsi generátorról van szó?
Egyenáramot ad, transzformálni nem lehet csak átalakítóval!
A gepjármű generátorok 3 fázisú váltakozó áramú gépek, egyenáramú gerjesztésűek. A váltóáramot beépített teljeshullámú egyenirányító egyenárammá alakítja. Ha az egyeniányító diódákat kiszereled, háromfázisú 12/230 V-os trafóval a kívánt feszültség előáll. A generátort 3000 ford/perccel forgatva 50 Hz-et kapsz,
a gerjesztést alkalmas szabályozóval kell ellátni, hogy a 230 V a terheléstől ne függjön.
"230v ra és 15"
A 15 amper akart lenni?
230 V X 15 A = 3,45 kW
24 V X 75 A = 1,8 kW
Hát nem nagyon fog a semmiből odateremtődni a hiányzó 1,65 kW.
Meg a veszteségek (hatásfok!) miatt még több hiányzik.
A legjobb esetben is, az átalakítások után szerintem 230 V-on max. 5-6 A áramot tudsz majd levenni.
Hát...
"Ha az egyenirányító diódákat kiszereled, háromfázisú 12/230 V-os trafóval a kívánt feszültség előáll."
Az autóvillamosság tudora szerint a kívánt egyenfeszültséghez tartozó váltakozófeszültség csúcsértéke PI/3-szoros kell, hogy legyen, ebből kell az effektívet visszaszámolni, ésígytovább.
"A generátort 3000 ford/perccel forgatva 50 Hz-et kapsz"
Az autóvillamosság tudora szerint nem 2 pólusú a gép, hanem 14 vagy 16.
Hát akkor vegyük át még egyszer.
Integrálni lusta vagyok, meg az csak én lennék, de a Hevest György: Autóvillamosság 2008 című szakkönyv 93. oldala szerint 3 fázisú, kétutas rendszer esetén az egyenirányított feszültség középértéke Uk=Ucs*3/pi -itt Ucs a szekunder csúcsérték
Ugyanez az arány található meg a Csáki-Ganszky-Ipsits-Marti: Teljesítményelektronika című egyetemi tankönyv 15. oldalán is, valamint például ennek az anyagnak [link] a 16. oldalán a 2-8 számú képletnél, talán ennyi elég is. Itt azért van 1,35 szorzó, mert az effektív értéket nézi a váltónál - de egyébként a 3/pi az egyenlő az 1,35/gyök kettővel, nyilván.
Így aztán kiderül, hogy ha a generátor névlegesen 24 V-os, akkor az váltóban kb 18 V effektív feszültséget ad ki, tehát 3x18/230-as transzformátor kell.
Ami meg a pólusokat illet, a kétpólusú generátor, ahol mondjuk az Észak pólus körbeforog másodpercenként 50-szer (meg vele szemben a Dél), az lesz 50 Hz, ami fordulatszámban ugye percenként 50x60=3000. De mivel az autó generátorában fentebb említett Hevesi György tankönyv szerint 7 vagy 8 póluspár van, egy fordulat alatt 7-szer vagy nyolcszor találkozik egy tekercs az Észak pólussal (no meg hétszer a Dél pólussal) így az 50 Hz-et 300/7=428 vagy 3000/8=375 fordulatszámmal tudja biztosítani.
Na most már csk az a kérdés, ki volt az a végletesen ostoba, aki lepontozott.
Az biztos, hogy az előbb kaptam egy magánüzenetet, amiben felhívták a figyelmemet arra, hogy 3 fázisról van szó, és ezt az eddig általam elnézett információt meg kéne köszönnöm. Hát de talán mégsem. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!