Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért tanuljuk a fizikát?

Miért tanuljuk a fizikát?

Figyelt kérdés
Kérlek ne írjatok hülyeségeket mert ez most nagyon fontos! Előre is köszi a segítséget.
2010. máj. 5. 21:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Mert a Nemzeti Alaptanterv előírja
2010. máj. 5. 21:25
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
alapvetően az érettséginek az lenne a célja, hogy mindenkit felkészítsen vagy a továbbtanulásra, vagy arra hogy adjon bizonyos nagyon alapszintű tudást a világ működéséről, amit valamilyen szinten a hétköznapokban is tudsz használni. Pl.: hogy a meleg víz feláramlik a hideg tetejére, vagy pl. vezetésnél a mozgási energia négyzetes a seb.hez képest... az már más kérdés hogy a gyakorlatban mennyi ragad meg ebből az emberekben, illetve hogy mennyire hatékonyan tanítják a fizikát. az biztos hogy maguk a témakörök nagyon érdekesek és hasznosak tudnak lenni, ha jól adják elő (lsd. Öveges)
2010. máj. 5. 21:34
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
előző vagyok. az igazat megvallva az összes tantárgy közül nagyjából ezt tudnád a legsűrűbben használni a mindennapokban, ugyanis ez körülvesz nap mint nap. nagyon sok találmány, hétköznapi eszköz működése a fizikán alapszik (mosógép, mikro sütő, TV, rádió, autó, stb....)
2010. máj. 5. 21:36
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

én is osztom az előző véleményét. A fizika teljesen körülvesz. Mivel az egész ház tele van műszaki cikkekkel, azok pedig rogyásig ötletes műszaki megoldásokkal. Aki egyszer rákap az ízére az nem tudja abbahagyni :) Ráadásul nem csak elektronika része a fizikának, pl ahogy akármelyik közlekedési eszköz mozog, autó, repülő, hajó, minden tiszta fizika. De nem csak a mozgásuk hanem a felépítésük is.

És nem csak a járművek felépítése fizika, hanem minden építés a fizikán alapszik. statika, szilárdságtan, stb, stb..

2010. máj. 5. 21:41
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen. A fizika nélkül nem érted az egész világot. A mechanika, az elektromosság, a részecskefizikaA!!!! Ezek nélkül nem lehet élni, sem technikai újdonságokat kitalálni, nem lenne számítógépünk sem, stb.
2010. máj. 5. 21:49
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A mai fizikaoktatás szerintem nagyon el van rontva. Nem arról kellene szólnia, hogy trükkös példákat oldunk meg (pl. egy ökör hú egy rönköt, amit ha az ökörrel egy irányba haladsz, 12 lépésnek méred, ha vele szemben, akkor 7 lépésnek. Milyen hosszú a rönk lépésben?)

A világ működésének alapjai (hőtágulás, perdület, lendület, energiamegmaradás) roppant fontosak, de ugyanilyen fontos a kritikus gondolkozás és a természettudomány módszetanának megértése. Ez utóbbi kettőt egyáltalán nem oktatják, én meg a hajamat tépem, amikor a buták megveszik a Pi vizet, vagy elmennek biorezonancia kezelésre...

Ehhez viszont szemlélet kell, amit nem lehet heti két órában, rosszul felszerelt kísérleti arzenállal, alibi fizikatanárokkal átadni.

2010. máj. 5. 23:34
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

23:34

én tanultam fizikát, és szerettem is, viszont attól még valamilyen szinten hiszek a biorezonanciában és a PI vízben is és még sorolhatnánk. a fizikai igazából elég fiatal tudományág és ha megnézed, nagyon sok olyan dologra nem talál magyarázatot, amit már több ezer év óta csinálnak az emberek. elég ha az atomokat tekintjük: volt egy modell X évig, majd egyszer csak rájöttek hogy nem teljesen helytálló, és leváltották egy másik modellel. ezek után honnan tudod, hogy valóban mindent meg tudnak magyarázni és amire nem találnak magyarázatot az nincsen? szóval a lényeg szerintem hogy attól mert valamire nincs egzakt "fizikusi" bizonyíték, attól még működhet (lsd. feng shui, energetizálás, hova fexik a macska, stb...)

2010. máj. 6. 00:13
 8/12 anonim ***** válasza:

Na, épp erről beszéltem a módszertannál.

Nem az a baj, hogy nem lehet megmagyarázni. Kit érdekel, hogy miért működik, ha működik?

A probléma az, hogy nincs bizonyítva, hogy van hatása, mégis ezt állítják róla. Se szeri, se száma a neten keringő szövegeknek, melyben hivatkoznak több száz ilyen meg olyan tanulmányra (pl. [link] azonban én rendkívül kevés hiteles ilyet talátam és azok se azt mondták, amit a rezonánsok állítottak. Pedig a SOTE hallgatójaként hozzáfértem vagy öt tucat orvosi szaklaphoz...

Persze akkor előjön, hogy mi is a hiteles. És emiatt lenne jó, ha az emberek hallanának egy kicsit méréstechnikáról, mérési hibáról és statisztikáról fizika órán. Persze nem sokat, senkit nem érdekel mondjuk a t próba képlete, de legalább tudjanak arról, hogy van kettős vak kísérlet és placebó hatás.

Ha az emberek látnák a korrekt módszertant egy eredmény igazolásakor, akkor el tudnák különíteni a szemetet a valóságtól.

2010. máj. 6. 00:36
 9/12 anonim válasza:
56%
A régi általános iskolám fizika termében volt egy nagyon régi idézet: "A ma fizikája a holnap technikája" Ezért kell! Kémiát meg azért, hogy fel tudj húzni egy óvszert és ne sipákolj ha kidurran, mert levegőt hagytál a végében.
2010. máj. 6. 12:20
 10/12 anonim válasza:
56%
Az tény hogy a fizika oktatása szar...ugyanazokat számoljuk egyetemen mint közép és általános iskolában csak nem szorzással hanem deriválással és integrálással, amihez középsuliban kellett egy oldal az egyetemen már csak egy hosszabb sor...de a diákok többsége azt sem érti mit miért számol....
2010. máj. 6. 12:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!