Milyen kicsinek kell lennie egy részecskének ahhoz, hogy folyadékként viselkedjen?
A víz is hozzátapad a kezed bőrfelszínéhez, míg a higany nem. Most akkor melyik viselkedik folyadékként?
Ha túlságosan csökkentjük a részecskék méretét végül aeroszolként fognak viselkedni -szerintem-. De itt a fő kérdés szerintem az intermolekuláris erők mibenléte és a közeg makroszkópikus viselkedése.
Például, hogyan nézne ki por esetén a felületi feszültség? Vagy a viszkozitás? Én nem tudom elképzelni.
A száraz folyami homokra nyugodtan ráállhatsz.
Fújj alulról levegőt a homokon keresztül, elsüllyedsz, mert folyadékként viselkedik.
A részecskék mérete nem változott.
Így tehát kérdésed hiányos.
A folyadékszerű viselkedéshez nem a részecskék mérete a mérvadó.
Akármilyen szilárd szemcséknél el tudod érni a folyadékszerű viselkedést, ha kiiktatod a fő különbséget: a szemcsék közti súrlódást.
Ezt megteheted pl. vibrációval, ami a rezgés révén, a bevitt plusz mozgási energiával megakadályozza a szemcsék statikus összeakadását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!