Mennyi pénzért vehetnék olyan mikroszkópot amivel láthatnám az ondósejteket úszni?
Szerintem itt próbálkozz:
Kb. 30000-től már szerintem kapsz. Bármely labor vagy tanuló mikroszkóp alkalmas, játékmikroszkópokkal ( áruházi, ofotért ) ne próbálkozz szerintem. én a sajátomon 125x nagyítással már szépen láttam őket, bár az azért ezeknél jobb :) Igazából mikroszkópnál nem is a nagyítás hanem a felbontóképesség számít, ez az amiben a gagyik gyengébbek. és nem árt érteni a világítás beállításához. ha jó képminőséget akarsz olyan kell ami alkalmas a Köhler - megvilágításra.
Miért tényleg megvan rá az esély hogy kifogok valami újat? :D
Aztán azzal micsinálnak? :D
Esély mindig van:) De honnan ismered fel hogy amit látsz az új? hidd el ha belenézel egy ilyenbe elég sok olyat fogsz látni ami neked új:) Pl. Phacust úszkálni, nagyon jópofa... papucsállatkát könnyű felismerni, de pl egy moszatot már pontosan nem, én is csak annyit látok valami moszat, a fajfelismeréshez azért keveset tudok.
de pl egy baktérium meghatározása komoly laboratóriumi felszerelést igényel, meg rengeteg tudást. te csak annyit látsz , hogy valami izeg mozog. gömb vagy pálcika alakú de kb ennyi:) Szemre elég egyformák mindenféle festési eljárások meg egyebek kellenek a pontos meghatározáshoz, anélkül a legnagyobb szakember se tudja mit lát. az meg nem olcsó mulatság.Otthon kb lehetetlen. Azt nem is említem hogy pl 1000x vagy nagyobb nagyításhoz is kell némi szakértelem, különben csak életlen, kivehetetlen képet kapsz. ha nem tudod a köhler megvilágítást jól beállítani a legjobb mikroszkóp se sokat ér:) Állítólag sokan használják úgy a mikroszkópot hogy a teljesítőképessége felét se használják ki mert nem értenek hozzá ( most szakemberekről beszélek akik munka közben használják, az olyan hobbi mikroszkópos mint én tisztában van a mikroszkóppal max. a moszatfajokhoz nem ért annyira)
tudok venni olyat amivel láthatok baktériumokat?
Egyáltalán mekkora egy baktérium?
ha komolyabban akarsz mikroszkopizálni ezt ajaánlanám:
enykepezo-kamera.vatera.hu/mikroszkop_nagyito/zeiss_jena_laboval_biologiai_labor_mikroszkop_2405587790.html?bannersource=hasznaltat
Vagy valami hasonlót. Jobb mint a hasonló áron kapható új kínaiak. Ezek a régi zeissek, meg a többi márkás mikroszkóp sokkal tartósabb, és mindent tudnak amit az újak.
baktériumok megfigyelésénél valami ilyesmire számíts:
https://www.youtube.com/watch?v=RfxFmDjCXY0
Nagyon aprók , nagy nagyítás, nagy felbontóképesség és lehetőleg köhler-megvilágítás kell hozzájuk.
Én inkább a nagyobb egysejtűeket figyelgetem szerintem érdekesebbek ( bár a műszerem alkalmas a baktériumok megfigyelésére).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!