Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Házilag hogyan lehet megállapí...

Házilag hogyan lehet megállapítani egy ékszerről, hogy ezüst-e, vagy valamilyen más anyagból készült?

Figyelt kérdés
Van egy csomó bizsum, és megérett az idő rá, hgy szelektáljak közülük. Gyanítom, hogy akad köztük néhány ezüst is (főleg fülbevalók, medálok). Milyen házi praktikával lehetne eldönteni, hogy melyik az értékes és melyik az értéktelen?

2016. szept. 14. 18:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

#10: Persze ez nyílvánvaló, azonban az ötvözők csekély súlyszálaéka miatt kevésbé befolyásolódik az eredő sűrűség.

Vagyis első közelítésben mindenképp célravezető az általam (#9) leírt módszer.

Lehet persze finomítani a méréseket, más módszereket bevetni, de azok már komplettebbek.

2016. szept. 15. 20:06
 12/15 Walter_Dornberger ***** válasza:

A folyadékos sűrűségmérés jó út, a kis méretű tárgyak szintén kifejezetten alkalmasak erre. Én azonban a víz használatát mellőző és helyette olajat használni javasló válaszolót pontosítanám:

A víz a mérés ideje alatt nem károsít, utána meg kell szárítani. Az olaj nem arról híres, hogy foltmentesen szárad... Inkább acetont vagy alkoholt ajánlanék. A mérést pedig nem pohárban hanem az erre szolgáló piknométerrel lehet. A piknométerrel meg lehet mérni ismeretlen sűrűségű szilárd test sűrűségét, egy kis számolással a mérések pontosságától függően 1-2% pontosság elérése minden további nélkül lehetséges. (2 mérés) Innentől kezdve már csak egy ezüst ötvözet sűrűség táblázatra van szükség, ha az alkotók a táblázatban foglaltakkal egyeznek.

2016. szept. 17. 04:14
 13/15 A kérdező kommentje:

Értem. De nem tudom, honnan és mennyiért vehetnék piktométert :) Ezért írtam, hogy házilag. Piktométer nélkül pedig nem könnyű pár grammnyi víz mozgását megállapítani, főleg a felületi feszültség miatt. Alkoholom meg acetonom nincs itthon.

Szóval semmi olyan módszer nincs, hogy ha mondjuk megdörzsölöm szódabikarbónával, akkor az ezüst kifehéredik, vagy ha ecetbe lógatom, akkor a bizsu pezsegni fog az ezüst pedig nem, vagy valami hasonló?

Mágnessel el tudtam különíteni kb. a 80%-ukat, maradt három kicsi medál, három pár fülbevaló, két gyűrű, két vékony nyaklánc és egy vastagabb karkötő. Ezek saccra összesen úgy talán 10-12 dekát nyomhatnak, tehát nem egy nagy összegről van szó, hogy mindenféle különleges mérőedényekre meg kemikáliákra lenne érdemes áldozni miattuk, amiket aztán semmire sem használnék. A karkötő kivételével még bevizsgáltatni sem biztos hogy érdemes őket, annyira súlytalanok (a karkötő kábé a felét teszi ki az egésznek), bár nem tudom mennyit kérne a vizsgálatért egy ötvös.

2016. szept. 17. 19:31
 14/15 Walter_Dornberger ***** válasza:
Nem a piknométer a drága, az 50mL es, kalibrált piknométer 1-2 ezer forintba kerül. A pontos méréshez viszont kell egy analitikai mérleg (jó már a századgramm pontosságú, és ennek összes kelléke és alkalmazási tudása az össze nem fogdosott súlyoktól a temperált mérőlaborig) és egy pontos, hőmérő is a folyadék hőmérséklet-sűrűség korrekciójához. Ezek a drágák, nem a piknométer.
2016. szept. 18. 08:06
 15/15 Walter_Dornberger ***** válasza:

Alkoholt 96%-osat patikában 2-3 eFt/liter. Azt hogy hogyan kell jelre tölteni a piknométert, azt meg kell tanulni, nehéz így elmondani (többet kell beletenni, majd a felesleget csipeszbe fogott itatós papír csíkkal kiszivatni, a meniszkuszt figyelve). Piknométer pl:

[link]

nincs benne semmi különös, egyszerű ékszerészmérleg és egy piknométerrel elég pontosan ki lehet mérni, számolni!

2016. szept. 18. 08:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!