Milyen elvek szerint kell egy sokaságból reprezentatív mintát készíteni? Mekkora legyen a minta nagysága?
Muszáj reprezentatívnak lennie? Csak azért kérdezem, mert megoldható, de ha 5-600 főnek kipostázod, jó, ha harmada visszaküldi, és onnan kezdve már borulhat a dolog.
Ha megírnád pontosan, hogy milyen kutatást tervezel, lehet, h. tudok segíteni. És persze az is kellene, hogy milyen szakra kell.
Meg hát elvileg van egy konzulens is, az ő véleménye is fontos lenne.
-falcon-
A szakdolgozatokhoz készített kutatás akkor reprezentatív ha 100 db értékelhető kérdőíved van.
Mi a témád? Ha elküldöd priviben segítek. Érdemes egyébként elolvastatni idegennel a kérdőívedet,hogy használható- e? Nem mn9degyx. Én mikor készítettem csináltam egy próbát oda adtam anyósnak mert ő nem érintett a témámban aztán férjem átolvasta és megkértem egy barátomat is. Így lett jó a kérdőíven. Ugyanis tudni kell kérdőívet is szerkeszteni.
Szóval ha tudok segítek szívesen.
Ne haragudj, kedves előző válaszoló, de ... khm... finoman szólva azért nem olyan egyszerű a dolog,hogy 100 kérdőív kell, és már reprezentatív is...
A minta akkor lesz valamilyen szempontból reprezentatív, ha az alapsokaság valamely jellemzőjét a minta jól tükrözi. Pl. ha egy alapsokaságban a férfiak és a nők eloszlása 50-50%, akkor a mintát is úgy kell kiválasztani, hogy 50-50% legyen benne az arány.
Továbbá fontos kitétel, hogy az alapsokaság bármely tagjának azonos esélye legyen a mintába való bekerülésre.
Egy szakdolgozatban bőven elég a 100 fős minta, de általában nem előírás, hogy az reprezentatív legyen.
-falcon-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!