Szerintetek, mi lehet az elkövetkezendő 100 év leginkább alkalmazott energiafelhasználás módja, és fő irány a világ országaiban?
Fuzio.
Meg hallottam, hogy a geotermalis energiabol is sok van, de sztem elegge szennyezi a kornyezetet.
Ez kicsit hozzátartozik a szakmámhoz :) Szerintem az atomenergia lesz a döntő. Az elkövetkezendő 30-40 évben még biztos fontosak lesznek a szén- és olajerőművek, de ezek szerepe folyamatosan csökken, a "legkisebb rossz" pedig az atomenergia. Persze ez kiegészülve megújuló energiaforrásokkal (Nap, szél, geotermikus, biomassza, árapály, stb.), de ezekben önmagukban nagyon nem elegek az energiaellátás biztosításához. A geotermikus energia szerepe lehet még jelentős, csak perpill az államok, cégek nem szeretek az ilyen hosszú távú befektetéseket. Egyébként valaki írta, hogy a geotermikus energia nagyon szennyezi a környezetet, ezt nem tudom honnan szedi, az egyik legtisztább energiaforrás =)
Persze sok minden függhet attól, hogy végre feltalálják-e a fúziós erőművet.
A nullponti energiát hagyjuk, annak a létezése sem egy elfogadott elmélet, nemhogy a kitermelése :D
" ...Meg hallottam, hogy a geotermalis energiabol is sok van, de sztem elegge szennyezi a kornyezetet...."
Huhh :DDD A geotermikus energia a Föld belső hőjét nyeri ki, csapolja meg. Sok mindent rá lehet mondani, de hogy környezetszennyező volna, azt a legkevésbé sem.
A kérdésre felelve, marad a fő irányvonalnak az előállítás költsége, a megtérülés ideje. és ezek csökkentésének igénye. Amíg a fosszilis energiahordozók nem fogynak el, és a kitermelés ráfordítása nem túl nagy, nem fogják túlságosan erőltetni azokat a kutatásokat, amik sokba kerülnek, és egyelőre kisebb nyereséget tudnak produkálni. Aztán ahogy fogy az olaj meg a földgáz, egyre drágább lesz a kitermelése, és nyilván el fog érni egy szintet amikor az egységnyi energia haszna figyelembe véve az előteremtésének költségeit túl magas lesz. Ez a változás, figyelembe véve az olaj jelenlegi ütemű felhasználását, szerintem be fog következni az elkövetkezendő 100 évben. Innentől előtérbe kerülnek az alternatív megoldások, a napenergia, szélenergia, árapályerőművek, hullámerőművek és egyéb ma még talán futurisztikusnak tűnő alkalmazások, mint a fúziós erőművek vagy a térenergiát kinyerő esetleges nullpontenergia-erőművek. Rövidebb távon (párszor tíz év) viszont, én is inkább az atomerőműveket látom, mint a jövő energiaforrásait, mert ez az ami még olcsó, és relatíve kiforrott technikát alkalmazó energiatermelő módszer
maci
" ...nyilván el fog érni egy szintet amikor az egységnyi energia haszna figyelembe véve az előteremtésének költségeit túl magas lesz..."
helyesen:
" ... nyilván el fog érni egy szintet amikor az egységnyi energia haszna figyelembe véve az előteremtésének költségeit túl ALACSONY lesz ..."
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!