Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az alábbiak közül melyik igaz?

Az alábbiak közül melyik igaz?

Figyelt kérdés

1.70 N erővel nyomja a lift padlóját a 70 kg tömegű ember, amikor a lift egyenletesen süllyed lefelé.

2.A Föld-Hold távolság 384000 m

3.A függőlegesen felfelé repülő labda mozgási energiája állandó.

4.A szabadoneső test öt métert tesz meg az esés első másodpercében.

2010. ápr. 14. 17:07
 1/8 anonim ***** válasza:

1. hamis (700 N a helyes)

2. igaz ( bár ez közepes távolság)

3. Hamis(emelkedés közben csökken, majd megáll és ekkor nulla lesz a mozgási energia, és esés közben megint növekszik)

4. igaz

maci

2010. ápr. 14. 17:12
 2/8 anonim ***** válasza:

Hopp!!! A 2. is hamis 384.000 km a helyes érték, nem méter

maci

2010. ápr. 14. 17:14
 3/8 A kérdező kommentje:
köszi
2010. ápr. 14. 18:45
 4/8 anonim ***** válasza:
Szerintem az utolsó nem igaz! Mert a szabadon eső test gyorsulása 10 m/s^2, ami azt jelenti hogy 1 s alatt a sebessége 10 m/s-ot változik. Így az első másodperc végére 10 m/s lesz. Nem?
2010. ápr. 14. 19:30
 5/8 anonim ***** válasza:
Nekem is gyanus az utolsó, azaz a 4. Mert milyen testől van szó? Nem függ a test tömegétől a sebesség? Ha már a felhajtó erőt nem is számítjuk, mert ugy-e szabadon eső????
2010. ápr. 14. 21:07
 6/8 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom hogy a tömegtől függetlenül minden szabadon eső test gyorsulása 9,81 m/s^2, amit 10 m/s^2-ként lehet kezelni ha a feladat másképp nem rendelkezik.
2010. ápr. 14. 21:34
 7/8 anonim ***** válasza:

Habár, az egyenes vonalú egyenletes mozgás útképletét használva:

s=1/2*a*t(négyzet)

Ebből mint tudjuk az a=10 m/s^2, mert szabadon esik a test. A t pedig 1 s. Akkor:

s=1/2*10*1(négyzet)= 5 m, így viszont igaz.

Most akkor mi a jó?

2010. ápr. 14. 21:40
 8/8 anonim ***** válasza:

maci már leírta a lényeget. Ezekre még válaszolnák:

"Szerintem az utolsó nem igaz! Mert a szabadon eső test gyorsulása 10 m/s^2, ami azt jelenti hogy 1 s alatt a sebessége 10 m/s-ot változik. Így az első másodperc végére 10 m/s lesz. Nem?"

így van, a zuhanó test 0-ról 10m/s-os sebességre gyorsul az első másodpercben. a gyorsulása kerekítve 10m/s^2. Ebböl utat így számolsz:

út = gyorsulás/2 * idö^2

a gyorsulás tehát 10m/s^2, az idö pedig 1s. Az út ebböl pontosan 5 méternek adódik, ezért a 4. válasz helyes.

"Nekem is gyanus az utolsó, azaz a 4. Mert milyen testől van szó? Nem függ a test tömegétől a sebesség? Ha már a felhajtó erőt nem is számítjuk, mert ugy-e szabadon eső????"

Ha légellenéllást nem számolsz, akkor a szabadon esö test sebessége nem függ a tömegétöl. Galilei bizonyította be majdnem 500 éve: [link]

2010. ápr. 14. 21:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!