Van egy henger, ami gyorsan forog, gravitációhóz hasonló hatása van. Miért?
Tipikus dinamikai feladat a pörgettyűmozgás. Nem tudom, mennyire vagy jártas a matematikában.
Ott kezdődik az egész történet, hogy először fizikai modellt alkotunk, majd pedig matematikait ehhez.
Fel kell írni a mozgás differenciálegyenleteit, csak azok vizsgálata, ill. megoldása vezethet el a helyes válaszhoz.
Nem termel gravitációt. Azonos gravitációs hatása van mintha nyugalomban volna. A hengeren belül viszont minden körpályán mozog, ami gyorsuló mozgást jelent. A gyorsuló mozgás pedig hatása pedig nem hasonló, hanem ekvivalens a tehetetlen és súlyos tömeg ekvivalenciája alapján: [link]
A pörgetyű más kérdés, a perdülete komoly energiát tárol, megváltoztatásához (kibillentés) ezért hasonló mennyiségű energia szükséges.
^A sluszzpoén egy híres James Bond-jelenetre utal.
Bond: Azt várja tőlem, hogy beszéljek?
Goldfinger: Nem, Mr. Bond. Azt várom öntől, hogy meghaljon.
Ha azt gondold, hogy nincs magyarázat, nem olvastad el elég figyelmesen a 2. képet. Ennél egyszerűbb fogódzót én nem tudok dobni.
Egyébként meg ez egy "tudományos vicc", nem arra való, hogy magyarázatot követelj rajta, hanem hogy segítsen a megértésben. Utánanézel, és amikor megértetted, hogy mi a csattanó, akkor megértetted a tudoményos elvet is.
A harmadik ok meg, hogy lusta voltam leírni :P, mi is az a centrifugális erő (és mitől "nem valódi" erő, hiszen csak akkor jelenik meg, ha egy forgó viszonyítási rendszer belsejéből tekintesz ki a világra), és a tehetetlenség és a lendületmegmaradás, mert ezeket el lehet önállóan olvasni. :) Dolgozzon egy kicsit más is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!