Miért szívja ki a nap a zsírfoltokat/piros paprika foltokat a műanyag edényből?
Az UV sugárzás lebontja a paprika szinanyagát. De a zsírt nem tüntetni el, és az UV-töl a müanyag is elöregszik és utána belekerülnek egyes alkotóelemei az ételbe, ami kimondottan káros, rákkeltö.
Úgyhogy jobb elmosogatni. Tipp: elöre kend be zsírral/olajjal az elszinezödött részeket, a zsiradék feloldja a színanyagot és utána lemosható.
"és az UV-töl a müanyag is elöregszik"
Ez igaz, de nem pár óra alatt, hanem hosszú évek alatt teszi ezt. Vannak olyan műanyagok, amelyek egy év alatt szinte teljesen lebomlanak, de a műanyag tálakat túlnyomó többségében nem ilyenből készítik (és egyébként is túl vastag a faluk ahhoz, hogy lebomoljanak egy év alatt, még ha lebomló műanyagból is készítenék őket). Egy átlagos műanyag tálnak kb. 3-5 évnyi intenzív napsütés kell ahhoz, hogy látszódjon a felületén a porladás, öregedés, és kb. 10-30 év mire annyira elöregszik, hogy könnyedén szét lehessen morzsolni akár kézzel is.
"és utána belekerülnek egyes alkotóelemei az ételbe, ami kimondottan káros, rákkeltö."
Háttőőő... Nem. Mint írtam, a műanyagok valóban öregszenek a napsugárzástól, de ezt nem egyik pillanatról a másikra teszik. Szép lassan, molekulánként bontja el az UV-sugárzás energiája a műanyagot, vagyis csak nagyon lassan történik ez a folyamat. Miközben a műanyag molekulái elbomlanak, aközben többnyire C, CO2 és víz keletkezik, és csak nagyon kis mértékű méreganyag jön létre. Tehát nem csak hogy kevés méreganyag keletkezik ilyenkor, de az ráadásul még nagyon lassan is történik. Igazából egy jó szelet rántott hús elfogyasztásával kb. 100x annyi rákeltő mérget viszel be a szervezetbe, mint amennyi egy egész évre a napon hagyott műanyag tálról belekerülhet az ételbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!