Ha gázból akarok áramot csinálni akkor hány forintra jönnék ki kw-onként?
mechanikus munkaként ki tudod venni kb. a fűtőérték 25-30%-át, amihez még jön a generátor hatásfoka, ami olyan 70%.
mondjuk így konkrétumok nélkül a fűtőérték 20%-át tudod kiszedni elektromos teljesítményként. a többi viszont hőként jelenik meg.
egy köbméter gázban a fűtőértékhez közeli kémiai energia van. (most lehet vitatkozni azon, hogy a füstgázt szobahőmérsékletig hűtjük vagy harmatpontig, ez definició kérdése, de így van 107%os kazán a reklámban) de kiindulási alapnak vedd a fűtőértéket. Ez mostanság úgy 34 MJ/m3 körül van.
aztán vagy a motor hatásfokát (katalógus) vagy a körfolyamatod hatásfokát számolod, méred ki.
Majd a generátor (80-90% körül) Ha van invertered, akkor ennek a hatásfokát is figyelembe kell venni (visszatáplálás hálózatba)
ezek szorzata adja a bruttó hatásfokot.
Ilyen berendezések léteznek kompakt formában, MCHP berendezéseket kell keresned. Ez tőlünk nyugatabbra (Német) terjed, mert támogatott.
https://www.youtube.com/watch?v=qwp96xOYwhQ
bekerülése 20-25e EUR.
Itthon ha felraksz két napelemet (ezzel jogot szerzel a visszatáplálásra) ehez kétstrangos invertert veszel, majd építesz egy ilyet és az egyik strangra (...) teszed a generált váltakozóáramot EGYENIRÁNYÍTÓ használatával, akkor még jogilag sem tudnak belekötni.
Persze, a kéményseprőtől rejteni kell.... :)
Nem neked jut eszedbe először...
én 43 forintot számoltam ami pont annyi mint az elmű normál tarifája... na innentől szivattyú :(
motor 30-35%, generátor 85%... invertert nem vettem bele, bár akkor még -5%... (típustól függően persze..)
oké, a fűtőértéket nem tudtam, ezen kívül amúgy ma dumáltam erről az öregemmel, elkezdi, hogy most villanyról a legolcsóbb fűteni (elmű émász reg szerelő az öregem...) ja és nem marketingelt nekik, mert ő is utálja őket! szvsz fáradt olajon gondolkoztam még, de azt meg tudjuk hogy...
Nos, egy biztos, nem tudsz olyan rendszert építeni otthon, amivel palackos vagy vezetékes gázról termelt árammal olcsóbban jössz ki, mint simán a villanyóráról. Sőt, nagyságrendileg drágábban fogsz kijönni.
A hőerőművek energiaátalakítói (gondolok itt a gázturbinákra, generátorokra) iszonyat böszme nagy dögök. És itt igaz az, hogy minél nagyobb, minél nagyobb teljesítményű a dolog, annál jobb a hatásfoka. Amit te házilag meg tudsz építeni, ezt közelíteni sem tudja.
Akkor lehet gazdaságos a dolog, ha az áram előállításához az energiát nem veszed, hanem van.
A napelem jó példa.
Álattelepeknél trágyából biogáz.
Szélerőmű.
Hulladékhő felhasználása.
A "bolti" gázból áramtermelés nagyon nem alkalmas erre.
hát, ha egy hőszivattyút hajt gázmotorral, akkor azért elég sok pénzt meg lehetne spórolni.
természetesen nem úgy, hogy gázmotor-generátor-inverter-hőszivattyú, hanem úgy, hogy közvetlenül a szivattyút hajtja gázmotorral. azzal úgy 30%-ot lehetne faragni a fűtési költségből a gázhoz képest, mert a motor hulladékhőjét is fel lehetne használni.
(azt mondjuk nem tudom, hogy a hőszivattyús geotarifa hogy áll a gázárhoz képest)
wadmalac: akkor még a fáradt olaj felvásárlás lenne a nyerő, de azt meg nem tudom hogy lehetne lepapirazni...
egyéb más hókusz pókuszt meg találni nem találtam :D mint pld a wandergraf generator :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!