Mennyi a súlya,30000 liter 2 bárra összesürített 20 C°-os levegőnek?
Gáztörvény: pV=NkT -> N=(pV)/(kT)
p: nyomás, V:térfogat, T: hőmérséklet (Kelvin-ben), k: Boltzmann-állandó (1.38E-23 J/K), N: részecskeszám
a gáz tömege: m=N/N_A*M
N_A: Avogadro-szám (6E23 1/mol)
M: moláris tömeg -- esetünkben a levegő átlagos moláris tömegét kell venni
A számítás gyorsítása végett itt most az N2 moláris tömegével számolok: 28 g/mol. Kicsit lefelé csalok ezzel, mert itt az oxigént és az argont nem vettem figyelembe.
Behelyettesítve a számokat: 69 kg
Másik út: 1 m3 levegő standard állapotban (T=20C, p=1 atm) 1.2 kg
A feladatban 30 m3 szerepel 2-szeres nyomáson, azaz 30*2*1.2 kg = 72 kg
Kicsit több adódik, mint az előző, az ott alkalmazott elhanyagolás miatt.
A szabad levegő 1 bar.
Ha 0 bar lenne, akkor vakuum lenne, és nem tudom, milyen tartályod van, de nem biztos, hogy nagyon szeretné a vákuumot.
És ezt nem tanították neked?
A légköri nyomás 1 bar. Vagyis ha teljesen kiengeded a sűrített levegőt a tartályból, akkor 1 bar nyomás marad benne, mivel ekkor lesz egyenlő a benti nyomás a kintivel (tengerszint körüli magasságon) és kiegyenlítődik a gázt kifelé, azaz a magasabb nyomású helyről alacsonyabb nyomású helyre nyomó erő.
Ekkor valóban 36 kg lesz a tömege a benti levegőnek.
Akármennyi levegő is van benne, a tartály térfogata miatt 30 m^3 levegő súlyának megfelelő felhajtóerő is hat rá, ezért a mérleg csak az 1 bar nyomáson felüli levegő tömegét méri.
Ha vákuumra szívod a tartályt (ha az bírja a vákuumot), a benti levegővel annak tömege is eltűnik, viszont a felhajtóerő marad. Ekkor az 1 bar nyomású tartályhoz képest még 36 kg-val kevesebbet fog mutatni a mérleg.
Gáztartályoknál azért szoktak naradéknyomást előírni, mert ez megakadályozza, hogy kívülről szennyezés, idegen anyag kerüljön a tartályba.
A légköri nyomás 1 bár ... Akkor az én nyomásmérőm miért 0-t mutat ? Illetve 1bár nyomással, miért tudom felnyomni az anyagot, kb 10 méter magasra ?
Amúgy vegyianyagos tartányautóval dolgozok.
amúgy sokkal egyszerűbb kiszámolni:
1000 L levegő durván 1 kiló, tehát 30000 L 30 kiló, ezt beszorzod 2-vel mert kétszeres a nyomás tehát 60 kiló
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!