Az amerikaiak csapvizeben fluor talalhato. De nekunk a fogkremben van fluor + kalcium. Nem ertem, most akkor a fluort le kell nyelni oralisan vagy pedig a fogat kell bekenni vele?
Olvasd el a cikket itt rendesen le van tisztázva minden ilyesmi.
A fluor a periódusos táblázat legagresszívabb eleme. Ennek megfelelően a vegyületei meg a legstabilabbak. Nem valami hú de reakcióképesek. Ennek megfelelően ha csak úgy rákenegetjük valamire, nem igazán hajlamosak a beépülésre. Ha az ivóvízben vannak, akkor is csaknem teljes mennyiségben "átesnek" az emberi szervezeten, bármi reakció nélkül, szóval a mérgezés nem valós veszély.
De arról egyébként a mai napig álla a vita, hogy képes-e a szervezet bármi hasznos mennyiséget felvenni és beépíteni a fogakba. Ez vonatkozik a fogkrémek fluoridjaira is.
Szóval, az biztos, hogy nem árt, csak kérdéses, hogy használ-e egyáltalán.
"Miért, a fogkrémben lévő nátrium-fluoridból minek kéne beépülnie?"
Ezt előre megválaszoltam:
"De arról egyébként a mai napig álla a vita, hogy képes-e a szervezet bármi hasznos mennyiséget felvenni és beépíteni a fogakba. Ez vonatkozik a fogkrémek fluoridjaira is."
"Ők a "klór" (nem tudom, nálunk milyen klórvegyület van a vízben) helyett alkalmazzák, tehát elvileg csírátlanító. Akkor mégis csinál valamit..."
Valamit lehet, hogy csinál. Esetleg csak katalitikusan. És a csírátlanítás nem fogápolás. Nem tudom, arra mennyire jó, de az tény, hogy a reakcióképessége nagyon alacsony. Csírátlanítani sokféleképpen lehet. Ott van példának a mostanában felkapott ezüst-kolloid játék, az is kap hideget, meleget.
De ez mi a szent xart változtat azon, amit írtam? :D
Inkább konteósok lesznek, nem ezók.
Kérdező számára annyit tegyünk tisztába, hogy a fluórt nem azért teszik a fogkrémbe, mert fogmosás közben beépül a fogzománcba! Azaz igen, le kell nyelni ahhoz, hogy valamennyi hasznosuljon belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!