Ha az energia az ANYAG tulajdonsága, akkor hogyan létezhet anyag nélkül? Pl. foton. Ami magában van energia. Mert ha nem alkotja semmi akkor nem létezhet.
"Anyag alatt részecskéket értek elektron proton neutron, ami az anyag legkisebb egysége. Mindent anyag alkot, nem?"
Nem, ha ebben az értelemben beszélsz anyagról, akkor nem alkot mindent anyag. Pl. a fotonokat sem, de úgy általában semmilyen teret.
"az anyag legkisebb egysége"
Nem.
A protonok és a neutronok kvarkokból állnak. Szabad kvarkot már sikerült előállítani - de most a legújabb a húrelmélet, ami szerint minden a húrokból áll.
Általános/közép szinten is szerintem annyit el lehet fogadni, hogy a proton, elektron, neutron részecskék, a foton szintén egy részecske. Nyilvánvaló, hogy ha az előbbi 3ból épülő dolgokat nevezed el "anyagnak", akkor a foton nem az, de mégis létezik, igaz?
A protont stb. se úgy képzeld el, mint egy szilárd golyót, csak nagyon kicsiben. Itt is mezők pontjai közti vonzásról/taszításról van szó. Az összes tulajdonság ebből következik, pl. azért löki vissza az ujjadat a karod, ha megbököd, azért nem tud áthaladni rajta és tűnik "szilárdnak", mert az elektronok közti elektromágneses taszítás nem engedi.
Felsőbb szinten ugye még meg lehet tanulni, hogy a proton/neutron nem valódi elemi részecskék (csak az elektron az), hanem tovább bonthatók (a proton például 2 u, 1 d kvarkra). Itt a kvarkokat és leptonokat szokták "anyagi" részecskékknt kategorizálni, a bozonok pedig azokat a kölcsönhatásokat irányítják, amik egybekötik őket. (Persze a bozonok nélkül ezek ugyanúgy nem állnának össze anyaggá, tehát a te értelmezésed szerinti kategorizáláshoz ez a besorolás nem jó támpont.)
De ez szerintem nem változtat a leányzó fekvésén.
"Ha az energia az ANYAG tulajdonsága"
Én inkább úgy mondanám, hogy a tér tulajdonsága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!