Mitől függ hogy a nátrium nitrát és kénsav reakciójából milyen só keletkezik?
Két reakció fordulhat elő:
2NaNO3 + H2SO4 = 2HNO3 + Na2SO4
NaNO3 + H2SO4 = HNO3 + NaHSO4
Milyen körülmények kellenek ahhoz hogy az egyik vagy a másik reakció menjen végbe?
(gondolok itt hőmérsékletre, kénsav mennyiségre stb.)
Ezt a "reakciót" nem úgy kell elképzelni, hogy tényleg NaHSO4 keletkezik, és vannak tényleges NaHSO4 molekulák az oldatban. Vizes közegben minden fent említett molekula ionokra disszociál. Ha kénsavat adsz a NaNO3-hoz, akkor egyszerűen csak még szulfát ionok is fognak úszkálni az odlatban a NaNO3-ból keletkezett Na(+) és NO3(-) ionok mellett. A H2SO4 (szinte) 100%-ban disszociál egyik protonjával, vagyis nem marad H2SO4 molekula az oldatban, a HSO4(-) azonban nem teljesen, csak nagy mértékben fog disszociálni, így előfordul HSO4(-) és SO4(2-) formában is, amik folyamatosan egymásba alakulnak, és egy dinamikus egyensúlyt alakítanak ki.
NaNO3 + H2SO4 -> Na(+) + NO3(-) + SO4(2-) + HSO4(-)
+pH-tól függően H+ vagy OH-.
(azért nyíl és nem egyenlőség jel, mert nem rendeztem)
És ha nincs vizes közeg? Salétromsavat lehet így előállítani és ott cc kénsavat adnak egy valamilyen nitrátsóhoz amit felmelegítenek hogy a reakció végbemenjen és hogy desztillálják a salétromsavat.
És erre vagyok kíváncsi hogy melyik reakció megy végbe vagy dominál mert nem mindegy hogy egy mol kénsavval egy mol vagy két mol nátrium nitrát reagál.
Ja, így már értem.
Mindkét reakció végbemegy, és köztük beáll valamilyen egyensúly. Amúgy sem tudnánk kiszámolni a pontos egyensúlyi értékeket, de mindegy mert azonnal eltolódnak ahogy HNO3-at veszel ki a rendszerből. Elvileg ahogy terméket veszel ki, az Na2SO4 képződés egyre preferáltabb lesz. Viszont van egy kis víz, és nem tudod megmondani a pontos sav egyensúlyokat, úgyhogy szerintem az ideális arányt csak kísérletileg lehet meghatározni. Mivel a kénsav olcsó, csináld 1:1 mólaránnyal.
A videóban a fickó kis H2SO4 felesleggel dolgozik, ha jól számoltam.
https://www.youtube.com/watch?v=8YWVBBGSxZ8
A hőmérsékletet úgysem tudod nagyon állítgatni, ha desztillálsz. A víz legyen nyilván minél kevesebb. De a NaNO3:H2SO4 mólarány a legfontosabb, viszont nem lehet elméletileg kiszámolni hogy milyenre kell állítani.
Én eddig 1h2so4:2NaNO3 arányban csináltam ezt mivel nátrium nitrátból több van nekem de legközelebb akkor úgy csinálom ahogy ajánlod.
Köszi a válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!