Elvileg egy fagyasztóláda használható hűtőként?
De ennek ellenére, elvileg igen, lehet használni. Azt kell csinálni, hogy néha ki kell húzni, majd újra visszadugni. Nem optimális, de lehetséges.
A kihúzás-visszadugás ciklust lehet automatizálni. Vagy kitapasztalod, hogy kb hány percenként kell bekapcsolni és hány percig kell mennie (pl tegyük fel, hogy akkor a legjobb, ha 10 percig megy, 12 perc szünet), és egy programozható időkapcsolóval beállítod a ciklust. Mindenképp ingadozni fog valami szélsőértékek között (pl +8 és 0 °C közt), de ha jól lövöd be, akkor egészen közeli értékek közt is maradhat (pl +3 és +6 °C közt). A másik lehetőség, hogy valami termosztátot raksz bele, és azt kötöd a tápjára, azzal meg vizsonylag pontosan tudod tartani a hőmérsékletet.
Mindazonáltal ez elméleti dolog, mivel nem erre van kitalálva a fagyasztó, így az is lehet, hogy ezzel rövidül az élettartama. (Elvileg amúgy minden alkatrésze szakaszos üzemelésre van kitalálva, de lehet hogy nem mindegy, hogy milyen hosszúak a szakaszok és a szünetek.)
Más részről meg a hőmérséklet-eloszlás se biztos, hogy egyenletes lesz benne, és az is lehet, hogy a fogyasztása is nagy lesz.
Kiberheled a hőmérőjét, kicsit átbuherálod/kicseréled, hogy a hűtőláda üzemi hőmérsékletekor (-18 - -20 fok) fellépő elektromos ellenállását (általában ezt méri az elektronika) mondjuk +3 fokon adja, visszaberheled és kész is vagy.
G.
Miért nem veszel egyből egy hűtőt? Oké, hogy most nagyon dívik ez a mókolj otthon stílus, de ez már tényleg a ló túloldala egy kicsit. A fagyasztóládák nem hűtőnek készültek. A hűtőkhöz képest erősen túlméretezett a hűtésért felelős része, és ugyanúgy csak egy vagy két oldalát hűti a belső felületnek. Tehát még ha össze is buherálsz belőle egy hűtőt, akkor is a túl nagy lesz a belső térben a hőkülönbség, erősen egyenetlen a hőeloszlás. A hűtőfelület közelében továbbra is jéggé fog fagyni amit beleraksz, amely dolgok meg távolabb vannak tőle, azok meg nem fognak eléggé áthűlni. Ráadásul valószínűleg lényegesen nagyobb lesz a fogyasztása mint hasonló kategóriájú hűtőszekrénynek, tehát ráfizetés lesz az üzemeltetése. Oldalára nem döntheted a kompresszor miatt, így meg még kényelmetlen is lesz a használata, mert egymásra vannak pakolva a dolgok benne. Nem szólva az állandó jegesedésről, egy hűtőt naponta többször nyitogatna, míg egy hűtőládát csak heti egy-két alkalommal többségében. A kiképzése is ehhez van igazítva.
Persze csináld, ha ez a vágyad, csak egyszerűen semmi olyat nem látok a dologban, ami miatt racionális lenne ez az ötlet. Mindenképpen ráfizetés lesz valamilyen szempont(ok)ból, az biztos, az már csak a szerencséden múlik, hogy mennyire.
Gyakori nyitogatáshoz talán jobb a csúsztatható ajtajú hűtőláda.
Kevésbé kavarja meg a levegőt, jobban benn marad a nehezebb hideg levegő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!