Milyen mély vízben lehet még léköri nyomású levegőt belélegezni?
Azt tudom hogy kb 10m mélyen kb a 2x -e van a légköri nyomásnak és minden 10m -rel még egyszer annyira nő.
Ha van egy 3-5m mély "medence" (Tehát kb 1.3, 1.5 a nyomás a légköri nyomásnak) amiben kisebb munkálatokat szeretnék végezni. Viszont leereszteni nem lehet, sem kiszivattyúzni, mert egyébként ez egy forrás és korlátlan nagy mennyiségű vízutánpótlás jön az aljáról az megoldható lenne-e egy sima csövön vagy slagon keresztül való lélegeztetéssel?
Ilyen mélyen (tehát kb 3m-en) lehetne még bírni tüdővel a víznyomás ellenében föntről lélegezni?
Marad az hogy leúszom a fenékre egy kötéllel és megpróbálom rákötni az ott lévő kövekre a kötelet aztán följövök levegőért míg a segítségem fölhúzza a követ. Ez így elég fárasztó lesz... Lehet valami ólom súllyal a derekamon kiegyenlítem annyira magam hogy tele tüdővel pont lebegni tudjak mélységtől függetlenül. Biztonsági kötél lesz a derekamon hogy fel tudjanak húzni.
Búvárpalackra sem lehetőség sem pénz nincs! (Kompresszorra sem.)
"egyébként ez egy forrás és korlátlan nagy mennyiségű vízutánpótlás jön az aljáról"
Nem tudom milyen hideg a vize, mivel forrás, de nehogy görcsöt kapj tőle. Súlyokat meg csak úgy aggass magadra, hogy azoktól "hülyebiztosan" tudj azonnal szabadulni, ha szükség lenne rá.
Egyébként a súlyos dolog nem rossz ötlet a lemenetelhez sem. Kössetek kötelet egy nagyobb kőre, amibe bele tudsz kapaszkodni, és lehúz, így megspórolsz egy csomó energiát és időt, ami a leúszkálásokhoz kéne. Amikor meg feljössz, valaki felhúzza ismét a követ. De mindig csak az után, hogy te már felértél!
"Nem tudom milyen hideg a vize, mivel forrás, de nehogy görcsöt kapj tőle."
Még nem írtam? Télen nyáron 22-23 C :)
Dunaalmási forrásokra keress rá. Ingyen fürdőzési lehetőség a Duna árterében. :P
A szóban forgó a kerek "medencés" forrás. (Van egy szögletes épített is, ami derékig érő és nagy felületű.)
Türkizkék színű, kristálytiszta, enyhén kénes, záptojás szagú vize van.
Más kutakból vételezve ugyan, de arrafelé a vízcsapból is ez folyik, vagyis ivóvíz minőségű.
Pont ezért zavaró hogy mindenféle bedobált törmelék van az alján. Amikor elapadtak a források a szénbányászat miatt ezt az 5m mély (3m széles) betongyűrűkből álló forrásmedencét sittlerakónak használták. Most amikor pár éve újra feltörtek a források a kerek medencében is, a sitt ott maradt a fenekén. Persze még így is 3m mély, így beugrásnál sem éred el az alját!
"Súlyokat meg csak úgy aggass magadra, hogy azoktól "hülyebiztosan" tudj azonnal szabadulni, ha szükség lenne rá."
Ez természetes.
A köves köteles ötletedre már én is gondoltam.
Találtam róla videót a kövek is látszanak amiket föl szeretnék hozni. :)
Találtam olyan videót is amin kb az összes rajta van, és a pazarlásra hívja föl a figyelmet:
Es ha jot akarsz, akkor vegyel fulldugot es orrcsipeszt, es sokkal kellemesebb lesz a 3 meteres melysegbe merulgetes. De mindig legyen mod amivel ki tudnak huzni!
Nagyon konnyu elveszteni az eszmeleted szinte eszrevetlenul, fel-le meruleseknel (tapasztalat: egyszer mar majdnem otthagytam a fogam a tengerben egy ilyen fel-le-fel-le akcional, mert nem akartam pihenni - aztan egyszercsak fekete lett az eg, es a csonakban neztem korbe, hogy mi tortent - ha akkor egyedul vagyok, msot nem osztanam az eszt itt :P )
Egy filmben láttam egészen kicsi búvárharangot, egy favödör lett átalakítva.
A búvár csak a fejét dugta bele, de volt raja üveg kémlelő nyílás.
Két muksó pumpálta neki a levegőt a hajóról. Használata elég körülményes, nem lehet vele előre hajolni, de a nyomás-szabályzó - kritikus alkatrész - szerepét maga a víz tölti be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!