A vörös húsok azért vörösek mert nitritekkel vörösre színezik őket, hogy frissebbnek látszódjanak?
És a benne lévő nitritek a rákkeltőek?
Mert az egyetemi tanárom ezt mondta. Nem tudom, hogy mi igaz belőle, és mi nem.
Illetve most akkor rákkeltőek vagy sem?
Alapvetően a mioglobin adja a hús vörös színét.
A marketing érdekében persze képesek rá, hogy erre rásegítsenek. Tehát vörös fényben világítják meg, vagy ezek szerint nitriteket adnak hozzá.
A rákról megkérdeztem egy onkológust, aki történetesen az élettantanárom az egyetemen, és ezt mondta:
Az a tanulmány amit kihozott az Egészségügyi Világszervezet (vagy hogy hívják magyarul) azt tartalmazza, hogy a vastagbélrák kialakulásának az esélye kb 10%-kal nő azok körében, akik sok vörös húst esznek. Tehát (ez csak egy példa, nem tudom a pontos adatokat) a vörös húst nem evők körében 1.000.000 emberből 100 lesz végbélrákos, akkor rendszeres vörös húst evők körében 1.000.000-ből 110.
Tehát nem kell bepánikolni, egyél nyugodtan marhát meg disznót! :)
50 éves kor fölött (főleg ha fiú vagy) pedig amúgy is 5-10 évente ajánlatos végbéltükrözést csinálni...
Nem ezért hívják vörös húsnak.
De ez nem zárja ki azt, hogy a húsokat és más élelmiszereket "manipulálják" hogy tartósabbak, szebbek, kívánatosabbak legyenek.
Fehér hús: szárnyasok, nyúl, hal
Vörös hús: marha, sertés, vadak
De van többféle osztályozás is, ebben sincs teljes egyetértés, hogy mi mihez tartozik :)
Az a baj ezekkel a rákkeltő-nem rákkeltő kutatásokkal, hogy tíz kutatás tizenegy eltérő eredményt hirdet és mindenki éppen az ízlése szerinti eredményt lengeti vidáman.
Éppen kb. 1 hete volt az Indexen egy tudományos cikk, hogy egy újabb kutatás szerint mégsem rákkeltő a vöröshús.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!