Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A vörös húsok azért vörösek...

A vörös húsok azért vörösek mert nitritekkel vörösre színezik őket, hogy frissebbnek látszódjanak?

Figyelt kérdés

És a benne lévő nitritek a rákkeltőek?


Mert az egyetemi tanárom ezt mondta. Nem tudom, hogy mi igaz belőle, és mi nem.


Illetve most akkor rákkeltőek vagy sem?


[link]


[link]


2015. dec. 11. 21:30
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően a mioglobin adja a hús vörös színét.


A marketing érdekében persze képesek rá, hogy erre rásegítsenek. Tehát vörös fényben világítják meg, vagy ezek szerint nitriteket adnak hozzá.


A rákról megkérdeztem egy onkológust, aki történetesen az élettantanárom az egyetemen, és ezt mondta:


Az a tanulmány amit kihozott az Egészségügyi Világszervezet (vagy hogy hívják magyarul) azt tartalmazza, hogy a vastagbélrák kialakulásának az esélye kb 10%-kal nő azok körében, akik sok vörös húst esznek. Tehát (ez csak egy példa, nem tudom a pontos adatokat) a vörös húst nem evők körében 1.000.000 emberből 100 lesz végbélrákos, akkor rendszeres vörös húst evők körében 1.000.000-ből 110.

Tehát nem kell bepánikolni, egyél nyugodtan marhát meg disznót! :)


50 éves kor fölött (főleg ha fiú vagy) pedig amúgy is 5-10 évente ajánlatos végbéltükrözést csinálni...

2015. dec. 11. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem ezért hívják vörös húsnak.

De ez nem zárja ki azt, hogy a húsokat és más élelmiszereket "manipulálják" hogy tartósabbak, szebbek, kívánatosabbak legyenek.

Fehér hús: szárnyasok, nyúl, hal

Vörös hús: marha, sertés, vadak

De van többféle osztályozás is, ebben sincs teljes egyetértés, hogy mi mihez tartozik :)

2015. dec. 11. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Hús nem tartalmaz (hozzáadott) nitriteket. Az a pácolt hústermékekben van. Segítségével nem kell hosszú hetekig pácolni a sonkát és szép vörös marad, nélküle barna lesz. És igen, nagy mennyiségben fogyasztva nem vitamin, methemoglobinemiát okoz. Összetevők közt E249 néven találod.
2015. dec. 11. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Wadmalac ***** válasza:

Az a baj ezekkel a rákkeltő-nem rákkeltő kutatásokkal, hogy tíz kutatás tizenegy eltérő eredményt hirdet és mindenki éppen az ízlése szerinti eredményt lengeti vidáman.

Éppen kb. 1 hete volt az Indexen egy tudományos cikk, hogy egy újabb kutatás szerint mégsem rákkeltő a vöröshús.

2015. dec. 14. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!