Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az ammónia, vagy a kén-hidrogé...

Az ammónia, vagy a kén-hidrogén a büdösebb, kibírhatatlanabb?

Figyelt kérdés

Ha a kettő szagát összekevernénk, akkor büdösebb lenne, vagy nem?

Természetesen olyan maximális töménységű gázra gondolok, ami még nem okoz halált, de már iszonyatosan érezni.

2015. dec. 11. 20:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Az ammónia szúrós szagú, a kénhidrogén záptojás szagú.

Engem a záptojás jobban zavar, de kinek mi...

2015. dec. 11. 22:07
 2/11 anonim ***** válasza:
0%

Az ammónia a halálos koncentráció elérése előtt ellenállhatatlan menekülési kényszert vált ki.

A kén-hidrogén nagy koncentrációban viszont bénítja a szaglószervet, nagyobb valószínűséggel okoz halált.

Ha a kettőt összekeverjük, ammónium-szulfid, illetve többféle poliszulfid képződik. Közömbösítik egymást.

A magam részéről az ammóniára szavazok.

2015. dec. 11. 23:43
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
Ellenőriztem magam. A két gáz reakciója nem megy végbe teljes mértékben. A maradék rendesen próbára teszi az ember orrát.
2015. dec. 11. 23:53
 4/11 anonim ***** válasza:
0%

Újabb helyesbítés: A két büdös gáz reakciójából ammónium-hidrogénszulfid képződik NH4HS . Tűszerű kristályai bomlékonyak, melegítve bűzbombát kapsz.

Nem olyan irtózatos, mint az amerikai görény farka alja, de közel jár hozzá.

2015. dec. 12. 08:44
 5/11 Wadmalac ***** válasza:

Engem speciel ammóniával ki lehet üldözni a világból, ha anyám gyöngyszalalkálival süt, elmenekülök otthonról.

A kénhidrogén szerintem elviselhetőbb (lehet hogy éppen pont a szaglóérzék telítődése miatt).

2015. dec. 14. 12:17
 6/11 A kérdező kommentje:
Mi az a biológiai mechanizmus, ami miatt a szaglóérzékünk egyszerűen telítődik? Miért nem érezzük már a szagát, amíg az ammóniának továbbra is érezzük? Az ammóniával miért nem telítődik?
2015. dec. 14. 14:56
 7/11 Wadmalac ***** válasza:

Nem biztos, hogy jó kifejezést használtam a telítődéssel. Inkább arról van szó, hogy az állandó ingert kikapcsolja az agy.

De az ammónia szagának szerintem része a szaglószerv sérülése (az ún. szúrós szagú gázoknál ez történik), az meg egy fájdalom-reakció, az ilyen vészhelyzeti infókat gondolom nem lövi ki az agy.

2015. dec. 14. 15:00
 8/11 A kérdező kommentje:
Még egyiknek sem éreztem a szagát, de nagyon szívesen megszagolnám mindkettőt. Akár töményen is. Mármint úgy nem, hogy megmérgeződjek tőle, vagy bajom legyen, csak éppen annyira, hogy azért jól érezzem a szagukat.
2015. dec. 14. 15:13
 9/11 A kérdező kommentje:
Amúgy az ammónia szagát egy olyan emberi is érzi, aki egyáltalán nem érzi az illatokat?
2015. dec. 14. 15:13
 10/11 Wadmalac ***** válasza:
Hát a maró érzés az orrában szerintem ugyanúgy lesz.
2015. dec. 15. 08:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!