Esztergában mitől függ, mennyire kell befogni egy munkadarabot?










Látszik, hogy az első válaszoló még életében nem dolgozott esztergagépen...
Mondjuk már a kérdés is elég furcsa. Az, hogy "milyen mélyen" kell befogni a munkadarabot, nem a hosszúságtól függ, hanem attól, hogy mekkora fogásokat veszünk.
Amennyiben lehtséges, célszerű a tokmányt teljes mértékben kihasználni, azaz a pofák hosszát. Zömök munkadaraboknál persze erre nem mindig van lehetőség.
A bábhasználat egészen más témakör. Karcsú tengelyeknél szükséges, amikor a hossz nagyobb mint az átmérőnek kb. 10-szerese. Szükség esetén mozgóbáb is alkalmazható.
Nyílván figyelembe kell venni a kívánt alakhűséget is. Szűk tűréshatárok esetén különös figyelmet kell fordítani a "hordósodás" problémáira.
Gyakorlott, tapasztalt esztergályos ezekkel tisztában van.










"Az, hogy "milyen mélyen" kell befogni a munkadarabot, nem a hosszúságtól függ, hanem attól, hogy mekkora fogásokat veszünk."
Ez egy nagy hülyeség. Szerintem te nem esztergáltál még. Ha kis fogást akarok venni, akkor meg kifogom a francba, had kóvályogjon a vége? Meg mi számít kis, és nagy fogásnak? Optimális fogásmélység van csak! Mindig azzal kell dolgozni, ahol optimális a szerszám élettartama és anyagleválasztása, és a felület minősége. Ilyenekről nem hallottál még?





"A bábhasználat egészen más témakör. Karcsú tengelyeknél szükséges, amikor a hossz nagyobb mint az átmérőnek kb. 10-szerese. Szükség esetén mozgóbáb is alkalmazható. "
Ebbe belegondoltál egy kicsit?
Vegyünk egy 10 mm átmérőt, 100 mm-es hosszal Ezt simán elég csúccsal megtámasztani...










"Ha kis fogást akarok venni, akkor meg kifogom a francba, had kóvályogjon a vége? Meg mi számít kis, és nagy fogásnak? Optimális fogásmélység van csak! Mindig azzal kell dolgozni, ahol optimális a szerszám élettartama és anyagleválasztása, és a felület minősége."
Na és vajon az optimális fogástól nem függ a befogási hossz?!





"Vegyünk egy 10 mm átmérőt, 100 mm-es hosszal Ezt simán elég csúccsal megtámasztani"
Persze, csak a pontosság meg elmegy a francba, optimális fogásmélység esetén.
Ezt csak úgy tudod kivitelezni, hogy rohadtul kis fogásokat veszel, és simításkor ugyanazzal a fogással végigmész vagy 3x, különben megette a rosseb az egészet.





"Egyébként látszik, hogy milyen szinten állsz, csak fröcsögni tudsz másokra"
Kikérem magamnak. Több mint 20 évig dolgoztam egyedi gépgyártásban, nagyrészt esztergán.
Láttál te már egyáltalán esztergát? Tudod mit jelent a vas illata? Vagy csak valaki beszélt neked futólag az esztergálásról meseszinten?!





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!