Ha egy pillanatra tömény kénsavba nyúlunk, majd rögtön vízzel lemosnánk, akkor az milyen hatással lenne az ember kezén lévő bőrre?
Attol fugg mennyire 'pillanatra' nyulsz bele, de en inkabb nem probalnam ki. Egyebkent jo esellyel leeg a kezedrol a bor, es azt soha nem tudjak helyrehozni, sem atultetessel, sem semmi massal. Az idegek is valoszinuleg megserulnenek, nem ereznel semmit a kezeddel, a hegek miatt a borod megkemenyedne es az ujjaidat is alig tudnad behajlitani.
Ne probald ki.
"majd rögtön vízzel lemosnánk"
Az a vicc, hogy épp a lemosáskor égne meg a kezed. A sérülés nagyban függ attól, hogy inkább a sejtroncsoló hatása vagy a hőhatás érvényesülne-e. A kezelés és a helyreállítás meg inkább orvosi téma, ezzel bőrgyógyászok, plasztikai sebészek foglalkoznak.
Én elég sokat dolgozom tömény (96 m/m%) kénsavval, és jó hanyag vagyok, így kb kéthetente minimum leöntöm a kezemet. Olyankor szépen letörölgetem, aztán gyorsan leöblítem és dolgozok tovább. Szóval maga a kénsav nem olyan elképesztően veszélyes. Persze ha nem mosod le sokáig, akkor elkezdi megenni a bőrödet. De percekig kénsavas kézzel lehet mászkálni, és nem lesz semmi komoly bajod. Mert a kezeden egy apoláris, zsíros réteg van, és ezért nem tud csak úgy beleoldódni bármi. Ha mondjuk sós víz kerül a kezedre és megszárad, akkor a só az szépen megmarad a bőröd külsején, ilyen a kénsav is.
Az veszélyes, ha nem tudod letörölni, mert ha egyszer viszont elkezdte átenni magát a zsíros védőrétegen (lassan eloxidálja a szerves anyagokat), abból hirtelen nagy baj lehet. Ha vizet öntesz rá, akkor a víz felforr, ennek kb. olyan hatása van, mintha simán forrásban levő vizet öntenél a kezedre, kénsavtól függetlenül. Vagy ha mondjuk a szemedbe/szádba megy, az csúnya lehet, mert ott is víz van. Meg úgy általában az arc az érzékeny, sok rajta a lyuk és a víz. De a kezed az viszonylag biztonságban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!