Mikortól lesz már kapható robottest?
Az identitással kapcsolatos kérdésrész a legfontosabb kérdés ezen a területen. Jók a meglátásaid, legalábbis én is így gondolom, szóval az agy tartalmának, gondolatoknak tökéletes átültetése is csak egy másolás, nem az eredeti éntudat költözik. Az én valódi átköltözése a megfoghatatlan, bizonyíthatatlan, igen kérdéses létezésű "lélek" létét feltételezi.
Ez ugyanígy igaz lehet más, még szintén sci-fi témára is, pl. eredeti testből klóntestbe költözés, atomokra bontós-összerakós teleportálás stb.
Az "én" valódi átvitele csak úgy képzelhető el szerintem, ha az átvitel aktív tudatállapotban, folyamatosan történne.
Ajánlom neked John Scalzi: Vének háborúja könyvét, ahol a katonák tudatát költöztetik genetikailag módosított klóntestbe. Ahogy a könyvben történik, úgy elhinném, hogy én kerülök át, nem egy másolatom, miközben én meghalok.
A mikor lehet majd, mennyiért, hogyan még mind annyira messzeségben van technológiailag, hogy kár bármit is jósolni.
Most még a tökéletes neuronhálózati számítógépes modell is csak kb. egy muslica agyát képes modellezni. 0,036 köbmilliméter agyszövetet. És ehhez is iszonyat számítógépes teljesítmény kell.
A mozgási funkciókat ellátni képes robottest is messze van még, bár tény, hogy itt sokkal gyorsabb a haladás.
A gondolati irányításban is jelentős áttörések vannak folyamatban, tehát az emberi agy robottestbe helyezése olyan robocop-módon biztosan sokkal előbb megvalósítható lesz, mint a tudatáthelyezés számítógépre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!