Hogyan lehet itt olyan karaktert írni, bemásolni, ami a hatványba/valamelyik indexbe kerül?
Láttam már hogy valaki nem x^2-t ír, hanem x-et, és a jobb felső indexbe egy kettest. Hogy csinálta? Én sehogy sem tudok ilyet csinálni. Talán valamilyen billentyűkombináció kell? Vagy valahonnan bemásolta? Már próbáltam bemásolni, és nem maradt az indexbe a szám.
Illetve még meg szeretném kérdezni, hogy mi a neve a két fajta írásmódnak? Amikor az egyiket csak x^2-nal írjuk, a másiknál viszont már a hatványban van a szám. Hallottam olyasmit, hogy az egyiket kétdimenziós írásmódnak is mondják, de már nem vagyok biztos benne. De tudom, hogy mind a két írásmódnak van megfelelő magyar megnevezése.
Mint ezt peldaul? ²³
Hasznald Windows-on a meltan hires charmap programot (Start menu, futtatas, beirod h. 'charmap' ). Tadaaaa.
Calibri betűtípusban vannak indexek, jelek:
X⁰¹²³⁴⁵⁶⁷⁸⁹⁺⁻⁽⁾ⁿª ≤ ≥ ≠ ≈ ∞ X₀₁₂₃₄₅₆₇₈₉ ∫ ± ☒ ☑
Georgia:
α β γ δ ε ζ η θ κ λ μ ν ξ π ρ σ τ υ φ χ ψ ω Γ Δ Θ Λ Ξ Σ Π Φ Ψ Ω √
Az Unicode szabvány rengeteg írásjelet tartalmaz. Egyrészt ez elérhető a már fent említett charmap (karaktertábla) programból, de rá is lehet keresni a neten. Pl.: [link]
Azon belül pl. van ilyen, hogy:
[link] range/2/Latin-1_Supplement/ (Itt a ² és ³ karakterek vannak)
[link] range/41/Superscripts_and_Subscripts/ (Ez további alsó és felső index karakterek.)
Vagy:
Innen vágólappal lehet bemásolni a megfelelő karaktert a szövegbe.
> Illetve még meg szeretném kérdezni, hogy mi a neve a két fajta írásmódnak?
Nem tudok róla, hogy lenne külön neve. Az x² a hagyományos matematikai jelölés. Az x^2 úgy általában elterjedt jelölésmód, pl. a LaTeX is tartalmazza. (Általában ezt a jelölést szokták alkalmazni, ahol nincs lehetőség formázott szöveget használni.) Lásd pl.:
Ez a forma azért is jó, mert mondjuk egy x²-et, vagy egy √2 még le lehet írni a megfelelő unicode karakterekkel, de egy x^(2+(x^3)/2) -et – lásd: [link] – már nem igazán.
Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy megnyitok egy Word dokumentumot és beállítom betűtípusnak az Arial Unicode MS betűtípust. Itt megírom a választ (mint most is), ezeket a speciális karaktereket meg a Beszúrás – Szimbólum – További szimbólumok paranccsal teszem be a dokumentumba és aztán ezt bemásolom (Ctrl+szöveg) ide (Válasz küldése).
Például:
felső indexek: ⁰ ¹ ² ³ ⁴ ⁵ ⁶ ⁷ ⁸ ⁹ ⁺ ⁻ ⁼ ⁽ ⁾ⁿ
alsó indexek: ₀ ₁ ₂ ₃ ₄ ₅ ₆ ₇ ₈ ₉ ₊ ₋
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!