Az állandó mágnes elveszti-e az erejét előbb-utóbb?
És ha igen ez mennyi idő alatt megy végbe?
Egy szerkezetben a mágneses teret-(eket) NEODYM mágnesek szolgáltatnák ,és arra lennék konkrétan kíváncsi hogy a polaritásukat állandóan váltakozva(húzás-taszítás egymás közt) meddig maradna meg a mágnesesség? 1év ?10 év? 100?
Sajnos sehol nem írnak az interneten arról ,hogy véges-e,vagy mennyi az élettartam.
Köszönöm a válaszokat.
"Normális körülmények között a Neodym-mágnesek a mágnesességüket korlátlan ideig megőrzik. Ebben különböznek a hagyományos vas mágnesektől, melyek idővel, bármilyen külső hatás nélkül elvesztik mágnesességüket.
A Neodym-mágnesek mágnesességét megszüntető hatások:
Forróság: A legtöbb általunk előállított mágnes max. 80°C-ban használható
Más erős mágneses mezők"
Forrás: [link] lap alja fele.
Azt nem tudom, hogyha a más erős mágneses mező-k alatt azt értik, hogy ideiglenesen, vagy azt hogy állandóan, de szerintem még nem tudtak méréseket végezni evvel kapcsolatban, hiszen nem olyan régóta ismerjük ezeket a típusú mágneseket.
"Azt nem tudom, hogyha a más erős mágneses mező-k alatt azt értik, hogy ideiglenesen, vagy azt hogy állandóan"
Ha egyszer elvesztette, az állandó.
A mágneses teret szilárd anyagokban a megfelelő irányba beállt atomok okozzák. Az ilyen erős mágnesekben ezek tartományokat alkotnak (a tartományon belül mindig minden elemi mágnes egy irányba mutat) - és a tartományok is egy irányba mutatnak.
Ha pl. ütés vagy a hőmozgás vagy egy másik mágnes hatása miatt valamelyik tartomány elfordul - az az életben vissza nem fog állni magától.
Ilyenkor a mágnes gyengül.
A kritikus hőmérséklet fölött pedig az összes tartomány elkezd összevissza mozogni - emiatt átlagban teljesen eltűnik a mágnesesség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!