Ha egy feltöltött kondenzátor két fegyverzetét elkezdjük távolítani egymástól, mi történik?
Ugye egy kondi kapacitását három dolog határozza meg: fegyverzet nagysága, fegyverzet távolsága, a használt szigetelő anyag dielektromos állandója.
Ha ebben a képletben feltöltött kondenzátort feltételezve, növelem a fegyverzet távolságát mi történik a tárolt kapacitással mert az ugye van , akárhová nem tűnhet.
Növekszik a két fegyverzet között a feszültség nagysága??
Megpróbál a tárolt töltés kisülni??
Van valakinek ötlete?
Erre gondoltam én is.
Elméletben tehát lehetne feszültség növelésre használni.
Ki kellene próbálni, a távolság növelésével milyen arányban nő a feszültség.
A távolsággal egyre egyenletesebben megoszlik a fegyverzetek és a szakadásig tartó vezető közt. Amikor eléggé eltávolítod a két fegyverzetet, akkor gyakorlatilag sima sztatikus töltésként viselkedik.
A két fegyverzet oldalán természetesen ellentétes töltéssel.
Aztán a töltés mértékétől függ, hogy ez a töltés mint statikus töltés kisül-e.
Most elgondolkodtam, ott vannak a 12 V-os, 1 F-os autóhifi kondik.
12 V-on 1 F, Q=C*U, vagyis 12 coulomb töltés. Na azért megnézem, ahogy azt eltávolítod egymástól. :D
Vagy pár millió newton tartja a helyén.
De ha sikerülne, na az tényleg jó kérdés mi lesz, mert 12 C qrva sok, régen iskolában azzal példálóztak, egy coulomb töltés elhelyezve a lánchíd két végén az oroszlánokon szétdobná a hidat.
Ezért érdekes a kérdés rádiókban használt forgó kondival ki lehetne próbálni mi történik, igaz ott kicsi a
kapacitás.
Vagy két nagy fémlemezt felfüggeszteni, közel egymáshoz, feltölteni és eltávolítani, két négyzetméter felület már hordozna némi töltést, egy tábla lemezzel kísérletezve, főleg ha szigetelési ellenállásmérővel 1500v-ra feltöltenénk.
Nem árt vigyázni az ilyen kondis kísérletekkel, mert iszonyat nagy áramerősséggel tudnak kisülni. Nekem egyszer egy óvatlanul alumínium műhelyasztalra letett vakukondi 3-4 mm átmérőjű lukat fröccsentett a 2 mm vastag aluba, miközben zárlattal kisült. Mindehhez akkorát szólt, mint egy szilveszteri petárda és percekig ott maradt a szememben a folt, amit az ív fénye produkált.
A kérdés tulajdonképpen az, hogy mondjuk egy 12 V-os, 1 F kapacitású feltöltött kondi fegyvezteteinek széthúzásakor az onnantól a vezetőn egyenletesen eloszló töltés mekkora feszültséget fog produkálni. Feltételezem, hogy iszonyat nagyot. Pontos értékhez biztosan szükséges a kondi pontos paraméterezése, fegyverzet nagysága, valószínűleg a vezetőanyag térfogata illetve az egész geometriai kialakítás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!