Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Írnátok nekem paradoxonokat?

Írnátok nekem paradoxonokat?

Figyelt kérdés
Mindenféle téma lehet, fizikai, stb...

2015. jún. 28. 12:47
 1/8 2xSü ***** válasza:
100%
A Wikipédia egész szép gyűjteményt ad: [link]
2015. jún. 28. 12:52
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi, de pár nincs kiegészítve. PL, ez mit jelent? Csipkerózsika-paradoxon: Egy érmével 1/3 eséllyel dobunk fejet?
2015. jún. 28. 13:10
 3/8 2xSü ***** válasza:
Ott a link. Kattints a Csipkerózsika-paradoxon szövegre.
2015. jún. 28. 14:25
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi!
2015. jún. 28. 14:36
 5/8 anonim ***** válasza:
83%
katolikus kommunista
2015. okt. 30. 12:24
 6/8 2xSü ***** válasza:
100%

#5: Ez nem paradoxon. A paradoxon olyan állítások halmaza, amelyek ellentmondáshoz vezetnek. Amit te írtál, az nem ilyen, az maga egy ellentmondás, egy oximoron.

Oximoronnak sem a legszerencsésebb, mert a kommunizmus bár a történelemben marxista alapokon valósult meg, a kommunizmus osztályok nélküliségét a proletárdiktatúrában akarta megvalósítani, tágabb értelemben a kommunizmus pusztán az osztályok nélkül társadalmat jelenti, ami valahol feltételezi a magántulajdon hiányát, tulajdon közössé tételét, hogy egy-egy ember nem alapvetően van hierarchiában másokkal szemben, hanem maximum egy adott aspektusból, egy adott szakterületen pl. ha munkáról van szó. És lám, a korai keresztény közösségek pont ilyesmik voltak, vagy néhány szerzetesrend alapvetően így építkezik alulról, ha nem számítjuk a rend vezetőinek hierarchiáját, bár ott is lehet vitatkozni azon, hogy az osztálykülönbségnek számít-e. Mindenesetre a tágabb értelemben vett kommunizmus és mondjuk a kora keresztény közösségek igen sok hasonlóságot mutatnak, csak más elvi alapra épülve olyanok, amilyenek.Tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy a kora keresztény közösségek struktúrája tágabb értelemben véve – azaz nem marxista alapokon nyugvó – kommunista közösségi struktúrák voltak.

2015. okt. 30. 17:52
 7/8 anonim ***** válasza:

Lehet, nem jó példát írtam : elnézést érte , ha vétettem !

Egy szomszédom, aki hétköznapokon ezerrel támogatta az elvtársai politikáját,

maximálisan egyetértett az egyház üldözésével, a Regnum Marianum lerombolásával ,

a kispapok legyilkolásával, Mindszenty meghurcolásával, na, ugyanez az ember

hétvégéken térden végigcsúszkálta a templomban a nagymisét. Kezében a zsoltárok

könyvével, szíve fölött, zsebében a párt tagkönyvecskéjével.

Csermanek szülinapján, annak lelkiüdvéért Istenhez imádkozva,

a sírja előtt vörös szegfűcsokorral...

Lehet, hogy ez nem paradoxon, de hogy tudathasadásnak méretes, az biztos.

Vagy csak számomra összeegyeztethetlen az efféle viselkedés ?

2015. okt. 30. 19:09
 8/8 2xSü ***** válasza:

Nem az alapvetően a baj, hogy a példád nem jó példa a paradoxonra, mert nem paradoxont írtál, hanem oximoront.

Nem is az a baj, hogy oximoronnak sem elég egyértelmű, az ellentmondásban szereplő fogalmak tág értelmezési tartománya miatt (akkor már jobb oximoron a vakító sötét, a sikító csend vagy a szögletes üveggolyó).

A probléma az, hogy – úgy tűnik – te szándékoltan azzal a célzattal írtad be ezt a „paradoxont”, hogy valamiféle politikai állásfoglalást kifejts. Csakhogy egy olyan kérdés alatt, aminek semmi köze nincs a politikához. Félre ne érts, nem az a baj, hogy számodra fontos a politika, vagy hogy van politikai állásfoglalásod, de nem is az, hogy az az, ami, hanem a hely, az apropó, ami során ezt kinyilvánítottad. Engem érdekel a politika (is), megfelelő témájú kérdés, alatt szívesen ki is fejtem a véleményem, elvitázok másokkal erről a témáról is. De ez olyan dolog, hogy attól, hogy szeretem az erős paprikát, de nem teszek erős paprikát a túrós palacsintára, nem mosok vele fogat, nem tömöm cigarettába, és nem használom a levét szemcseppnek. Egyrészt mert nem egydimenziós a gondolkodásom, másrészt külön tudok választani dolgokat.

Sőt nem is ez a baj, hanem az, hogy nem veszed észre magad, hogy ennek nem itt és most van az ideje, helye. Mert ez így szimplán trollkodás. De én azt gondolom, hogy a trollok többsége nem szándékosan az akar az lenni, hanem egyszerűen nem veszi észre, hogy amit tesz, az nem oda való, vagy nem úgy, ahogy ő teszi.

Mindig vannak, akik mondjuk egy „Miért csökken az atomok össztömege a maghasadás során?” jellegű, a Tudomány témakörében feltett kérdésre odaírja, hogy az Orbán/Gyurcsány/Vona/Bajnai/Schiffer/akárki miatt. Vagy egy matekházi „hány almája maradt Pistikének” kérdéshez odaírja, hogy „egy sem, mert ellopja a FIDESZ/MSZP/…”. Általában csak meg szoktam ezt jelölni moderálandó válaszként, de most valahogy olyan kedvem van, hogy válaszoljak rá, hátha lesz valami foganatja. Ez is offtopic megnyilvánulás persze, amiért így elnézést is kérnék mindenkitől, de talán másnak is érdekes lehet az, amit válaszolnék, ezért válaszolok rá nyilvánosan.

(Megjegyzendő, ha valóban moderálják a választ, akkor meg sokszor a moderált választ leíró felhasználó ebből azt szűri le, hogy azért törölték a válaszát, mert ő FIDESZ-es, MSZP-s, Jobbikos, stb… Pedig szó sincs ilyenről. Azért törölték, mert nem oda való válasz.)

De szeretném, ha jól értenéd. Nem a politikai állásfoglalásod tartalmával van gond. Arra szándékoltan nem akarok válaszolni, sem pro és sem kontra, ha ilyet vélsz felfedezni ebben a válaszban, akkor rosszul érted. Nem azért fogalmazok meg kritikát a válaszoddal szemben, mert annak a tartalma ilyen, vagy olyan oldalú politikai véleményt reprezentál, hanem mert hogy politikai témájú. Ez egy olyan dolog, hogy én felháborítónak tartom, ha valaki mondjuk fényes nappal az utcán szeretkezik nagy nyilvánosság előtt. Azért, mert nem oda való. És ez nem jelenti azt, hogy én magam undorítónak tartanám úgy általában a szexuális érintkezést, mint olyat, hogy valamiféle aszexuális beütésem lenne. Annak ellenére is tarthatom felháborítónak az utcán szeretkező párt, hogy jómagam is szívesen élvezem a szexualitás örömét, csak én éppen a megfelelő helyen és időben teszem ezt. (És nem, ez nem prűdség.) Mert „Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak…”, ahogy a Biblia írja, vallási meggyőződés ide vagy oda, nagyon helyesen.

Mint írtam szándékoltan nem akarom a politikai megnyilvánulásodra a sajátomét kifejteni, így a következő mondat feltétele nem a politikai meggyőződésemhez képesti feltételezés, hanem egy „üres” feltételezés. Mindenesetre ha történetesen egyet értenék a megnyilvánulásod tartalmával, akkor még inkább jogos a kritika. Mert azáltal, hogy trollkodáshoz, egy !legtöbbször! ostoba megnyilvánuláshoz kötődik, a legtöbb ember számára le is degradálódik, magát a tartalmát is hajlamos ostobaságnak gondolni, még mielőtt egyáltalán elolvasná. Mert ugye azt mondod, hogy „Lehet, hogy ez nem paradoxon, de hogy tudathasadásnak méretes, az biztos.”. De ezen az alapon, mondhattad volna a „katolikus kommunista” helyett azt, hogy „értelmes ember biztosítás nélkül”, és ezután azt, hogy „Lehet, hogy ez nem paradoxon, de milyen fontos a biztosítás, történetesen én tudok is ajánlani egyet, nagyon kedvező havidíjjal, rengeteg extra szolgáltatással”. Ugyanúgy offtopic lenne, de ebből az ember reakciója mi? Hogy biztos, hogy ezt a biztosítás nem fogom megkötni, mert a pofámba tolták a reklámját. Pedig lehet, hogy a biztosítás amúgy tényleg jó, ha valóban biztosítást keresnék, és összegyűjteném a különböző biztosítók termékeit, akkor ez lenne a legjobb választás úgy racionálisan, de az emberek többsége biztos, hogy úgy reagál rá, hogy ha valaki ennyire a pofámba nyomja ennek a biztosítónak ezt a termékét, ennyire zavaró, nem ide való módon, akkor már csak azért sem ezt választom, ha valaha úgy gondolnám, hogy biztosítást akarok kötni.

Szóval ha lehet kérnünk, a jövőben ha politikai állásfoglalást akarsz kinyilvánítani, akkor ezt tedd a megfelelő kérdés alá, vagy ha ilyet nem találsz, tegyél fel a témáról kérdést, szintén a megfelelő kategóriában, vagy keress egy politikai témájú fórumot, kommentálható cikket, vagy bármilyen más olyan kommunikációs felületet, ahol a véleményed ontopic, és ne trollkodd szét azokat a kérdéseket, amik nem ilyen témájúak.

(És még egyszer elnézést kérek, mivel jelen válaszom is offtopic.)

2015. okt. 31. 00:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!