Barométer-légnyomás--melyik lehet a helyes adat?!
„Megkülönböztetünk abszolút(abs) és relatív(rel) légnyomást, mi az utóbbit használjuk. Az abszolút értéken a használó egyébként sem tud változtatni. A tartózkodási helyünk tengerszintre átszámított légnyomása a relatív légnyomás.”
Balatonfüred körülbelül 170 méter magasan van. Ez okozhat 10 hPa küönbséget.
Az órád a tényleges pillanatnyi légnyomást mutatja.
A nyilvános meteorológiai adatok statisztikai jellegűek.
> „Hoppá...időképes linken ezt találtam:”
Hoppá! Elolvastad a választ, amit írtam? Köszönöm szépen! A való életben is az a bajom, hogy néha mondok valamit, és a többiek olyan, mintha észre sem vennék…
Amit az Időképen mutatnak légnyomás a tengerszintre vonatkoztatott, tehát – mivel Magyarország a tengerszint felett van vagy 100 m-rel – nagyobb, mint a tényleges. Balatonfüreden a 170 m-es tengerszint feletti magasság pont 10 hPa nyomás különbségnek felel meg, így az órád érthető, hogy 10-12 hPa-val kisebb nyomást mutat, mint amit odaírnak.
Persze minden műszernek van alapból valamekkora pontatlansága, amint Parafadugó írta, ez is okozhat egy 5-10 hPa eltérést, emiatt még nem feltétlenül kell aggódni. Hirtelen nem találtam adatot arról, hogy mekkora kéne legyen az órád légnyomásmérőjének tűrése. Ha azt írják valahol, hogy 1% vagy több, akkor ez még belefér.
A 19:01-es válasszal viszont nem értek egyet. Szerintem se a hely, se az időfüggvényében nem változik olyan gyorsan a légnyomás, hogy az 1-2 hPa-nál nagyobb eltérést megmagyarázzon.
Nem érdekes az :) 8 méter az 80 Pa nyomáskülönbség. Szóval az 1 hPa teljesen normális a 2 meg benne van a mérési hibahatárban. Úgy tudod számolni a magasságból származó nyomáskülönbséget h
P=ró*g*H
ró - a közeg sűrűsége (levegőnél számolhatsz 1,3 kg/m^3-rel
g - gravitációs gyorsulás (9.81 m/s^2)
H - magasságkülönbség méterben
Így az eredményt Pascal-ban kapod és 100Pa=1hPa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!