Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha a sajtot megmelegítjük...

Ha a sajtot megmelegítjük miért olvad meg?

Figyelt kérdés
Értem ezalatt, hogy a hő hatására mi történik a molekulákkal(atomokkal) hogy azok kapcsolata(?) megváltozik?

2015. ápr. 29. 22:44
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
tulajdonképpen elgurulnak egymáson a molekulák
2015. ápr. 29. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
tehát egy két helyen megszűnik a tapadás ( kötődés) , és nagyobb területen oszlik el?
2015. ápr. 29. 22:57
 3/14 anonim ***** válasza:

A sajt ilyen szempontból egy elég speciális dolog, mert ez egy kolloid rendszer. Jó komplex fehérjékkel meg minden.


Maradjunk inkább a víznél. A molekulákat másodrendű kölcsönhatás tartja össze ami a víznél a hidrogén-kötés. Nagyobb hőmérsékleten jobban mozognak a molekulák, a másodrendű kötések 0fokon már nem tartják szilárdon, 100 fokon pedig már megszűnik a másodrendű kölcsönhatás. Ha nincs hidrogénkötés, akkor már sokkal alacsonyabb hőmérsékleten olvad meg forr.

Nagyából 2 dologtól függ az op fp. A molekulatömeg, a másodrendű kötések.

2015. ápr. 29. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
Akkor miért van az, ha a folyékony vizet ketté választom, majd újra egybe öntöm, összekapcsolódik, míg a jégkockát ha félbe vágom, és utánna össze illesztem, nem "ragad meg" ? a molkulák rezgáse milyen hatással van a kötődésre?
2015. ápr. 29. 23:27
 5/14 anonim ***** válasza:
össze ragad az, csak energiát kell közölni a kristályráccsal
2015. ápr. 30. 00:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
Valójában ha elég hideg, akkor a nyomsától megolvad a felszíne, majd megfagy, tehát összeragad az, ne aggódj.
2015. ápr. 30. 07:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 Wadmalac ***** válasza:

A sajt egy fehérje-zsír kompozit. :)

A zsírról meg tudjuk, milyen.

2015. ápr. 30. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
A sajtnak legalább a 40%-a zsír, az meg olvad. Ennél mélyebb magyarázat ne is kell.
2015. ápr. 30. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:
Igazából ezt nem értem hogy ha a víz molekulái attól hogy rezegnek, hogy fognak összekötődni?
2015. ápr. 30. 10:09
 10/14 anonim ***** válasza:
Hidrogén kötéssel, ami folyamatosan felbomlik a molekulák között, majd másik molekulával újra összekapcsolódik. Jópár molekula pedig túl távol kerül a többitől, nem tud létrejönni hidrogén-kötés - ezt te úgy hívod, hogy a víz párolog. Ügye ismert tény, hogy a víz bőven forráspont alatt is remekül elpárolog.
2015. ápr. 30. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!