Ha a sajtot megmelegítjük miért olvad meg?
Figyelt kérdés
Értem ezalatt, hogy a hő hatására mi történik a molekulákkal(atomokkal) hogy azok kapcsolata(?) megváltozik?2015. ápr. 29. 22:44
1/14 anonim válasza:
tulajdonképpen elgurulnak egymáson a molekulák
2/14 A kérdező kommentje:
tehát egy két helyen megszűnik a tapadás ( kötődés) , és nagyobb területen oszlik el?
2015. ápr. 29. 22:57
3/14 anonim válasza:
A sajt ilyen szempontból egy elég speciális dolog, mert ez egy kolloid rendszer. Jó komplex fehérjékkel meg minden.
Maradjunk inkább a víznél. A molekulákat másodrendű kölcsönhatás tartja össze ami a víznél a hidrogén-kötés. Nagyobb hőmérsékleten jobban mozognak a molekulák, a másodrendű kötések 0fokon már nem tartják szilárdon, 100 fokon pedig már megszűnik a másodrendű kölcsönhatás. Ha nincs hidrogénkötés, akkor már sokkal alacsonyabb hőmérsékleten olvad meg forr.
Nagyából 2 dologtól függ az op fp. A molekulatömeg, a másodrendű kötések.
4/14 A kérdező kommentje:
Akkor miért van az, ha a folyékony vizet ketté választom, majd újra egybe öntöm, összekapcsolódik, míg a jégkockát ha félbe vágom, és utánna össze illesztem, nem "ragad meg" ? a molkulák rezgáse milyen hatással van a kötődésre?
2015. ápr. 29. 23:27
5/14 anonim válasza:
össze ragad az, csak energiát kell közölni a kristályráccsal
6/14 anonim válasza:
Valójában ha elég hideg, akkor a nyomsától megolvad a felszíne, majd megfagy, tehát összeragad az, ne aggódj.
7/14 Wadmalac válasza:
A sajt egy fehérje-zsír kompozit. :)
A zsírról meg tudjuk, milyen.
8/14 anonim válasza:
A sajtnak legalább a 40%-a zsír, az meg olvad. Ennél mélyebb magyarázat ne is kell.
9/14 A kérdező kommentje:
Igazából ezt nem értem hogy ha a víz molekulái attól hogy rezegnek, hogy fognak összekötődni?
2015. ápr. 30. 10:09
10/14 anonim válasza:
Hidrogén kötéssel, ami folyamatosan felbomlik a molekulák között, majd másik molekulával újra összekapcsolódik. Jópár molekula pedig túl távol kerül a többitől, nem tud létrejönni hidrogén-kötés - ezt te úgy hívod, hogy a víz párolog. Ügye ismert tény, hogy a víz bőven forráspont alatt is remekül elpárolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!